Hlavní obsah

Aerodrome nejsou jen Korn

– Praha

Američtí Korn jsou hlavním lákadlem festivalu Aerodrome, který se uskuteční 15. června v Tipsport areně na Výstavišti, kam byl přesunut z pražských Letňan. Opomenout by se ale neměly ani ostatní kapely. Chybět nebudou punkoví veteráni Bad Religion ani britští Bring Me The Horizon pohybující se mezi metalcorem, rockem a elektronikou.

Foto: Universal Music

Korn v roce 2013

Článek

Korn, kteří prodali za více než dvacet let existence přes 35 miliónů nosičů, představují to nejlepší z nu-metalu, který se snažil v polovině devadesátých let omladit metal, dát mu injekci hardcorových sekaných riffů i hiphopové koření.

Zatímco mnozí jeho představitelé podlehli komerčním tlakům a vyměkli, Korn se nikdy nezpronevěřili původnímu pojetí čerpajícímu z hard core, k němuž měli zpočátku blízko, jezdili na turné s Biohazard a Sick Of It All. Vždy také kladli velký důraz na své fanoušky a na kontakt s nimi, což bylo nejpatrnější v době třetího alba Follow The Leader, kde pro ně pořádali i konference. U další desky Issues zase vypsali soutěž, kdo udělá obal.

Inovace, energie i veteráni 

Britští Brig Me The Horizon jsou také inovátoři, kteří se neustále snaží posouvat své pojetí. Od deathcoru přešli k metal coru, od kterého se na poslední loňské desce That´s The Spirit odvracejí k rocku okořeněnému elektronikou, k níž měli blízko. V roce 2010 spolupracovali se Skrillexem na třetím albu There Is a Hell, Believe Me I've Seen It. There Is a Heaven, Let's Keep It a Secret.

Energické Kanaďany Billy Talent u nás dobře známe, poprvé se v Praze představili v roce 2007 před My Chemical Romance. Od té doby se skupina kořenící přímočarý rock kapkou punku na česká pódia vracela pravidelně. Letos jí vyšla deska Afraid of Heights.

Bad Religion patří k punkovým veteránům, založeni byli v Los Angeles už v roce 1979. Skupina dokázala punk udržovat při životě i na přelomu osmdesátých a devadesátých let, kdy nebyl ve flóru. Právě jejich pojetí melodického punku ale inspirovalo Offspring a Green Day, kteří prorazili v polovině devadesátých let. Na rozdíl od nich se však Bad Religion nikdy nezpronevěřili kořenům, zůstali věrni melodickému punku, i když i oni vydávali u velké firmy.

Festival otevřou Zebrahead, kteří od poloviny devadesátých let spojují hard core punk s rapem. Loni jim vyšlo dvanácté album Walk the Plank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám