Hlavní obsah

Absurdní příběh mrtvoly na pahorku

Právo, Jiří P. Kříž

Američan Jack Trevor Story (1917 - 1991) je u nás spisovatelem neznámým, ačkoli svůj život naplnil dílem docela rozsáhlým. Také jeho Trable s Harrym objevila dramaturgyně ostravského Národního divadla Klára Špičková vlastně prostřednictvím filmu Alfreda Hitchcocka z přelomu 40. a 50. let.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Po dobře vykonané práci Jan Fišar (kapitán Albert Wiles), Andrea Mohylová (paní Jennifer Rogersová), Petr Houska (malíř Sam Marlowe) a Anna Cónová (slečna Ivy Graveliová)

Článek

Základní fakt absurdně úsměvné Trevorovy prózy: Titulní postavou je mrtvola, kterou za ranní rosy na paloučku v příměstském lese objeví nejprve malý chlapec. Kolotoč, který roztočí, dobře vystihl režisér Jakub Nvota. Ujal se překladu Špičkové a uvedl ho do Divadla Antonína Dvořáka. Nebožtíka přesvědčivě hraje Jiří Dvořák.

Neodpočívá v pokoji

Takřka všechny postavy Trablů s Harrym mají důvod domnívat se, že každá z nich podivného patrona zavraždila. Lidový myslivec kapitán Albert Wiles (Jan Fišar) možná netrefil zajíce, stará panna, slečna Ivy Graveliová (Anna Cónonová) se bránila, když ji Harry vilně vlekl do křoví, paní Jennifer Rogersová (Andrea Mohylová) je vyprahlou manželkou ubezdušeného.

A proč by vrahem místo zahradníka nemohl být milovník přírody a malíř Sam Marlowe (Petr Houska) nebo čiperná všudybylka Wiggsová (Alexandra Gasnárková)?

Detektivní zápletku Trablů podtrhuje i osud Hitchcockova filmu: Patří k pěti, které se režisérovi podivně ztratily (také Provaz, Okno do dvora, Muž, který věděl příliš mnoho a Vertigo) - a v polovině 80. let se stejně záhadně zase objevily. V Trablech debutovala v roli Rogersové pozdější superhvězda Shirley MacLainová...

Domnělí vrazi stojí o to, aby Harry co nejdřív zmizel ze světa pod drn (doslova), ale pak v obavě před mocnou rukou zákona nebožtíka zase vykopou. To se opakuje hned čtyřikrát. Všechno je to situačně absurdní, konverzačně plné anglikánského humoru, ironicky namířené i proti slepě úporné spravedlnosti, zastoupené zástupcem šerifa Calvinem Wiggsem (František Večeřa).

Předměstí Twin Peaks

Nvotovi se na jevišti podařilo vykouzlit atmosféru, kterou už knížce, a pak i ve filmu kritikou měšťáctví jako by Trevor a Hitchcock předznamenali atmosféru o generaci mladšího Davida Lynche a jeho Městečko Twin Peaks. Všechno je možné a ničemu se nedivme. Berme nebo odmítejme.

Snad se pohoda premiérového uvedení v Česku přenese i na reprízy. Trable s Harrym patří k oněm kouzelným komediím, které diváky pobaví. Teatrology a kritiky, kteří se v divadle raději trudnomyslně trápí, aspoň uspokojí.

Národní divadlo moravskoslezské Ostrava - Jack Trevor Story: Trable s Harrym. Překlad a jevištní adaptace Klára Špičková (dramaturgie) a Jakub Nvota (režie, výběr hudby), scéna Juraj Poliak, kostýmy Hana Knotková. Česká premiéra 4. dubna 2013 v Divadle Antonína Dvořáka.

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Výběr článků

Načítám