Hlavní obsah

ABBA muzikál je docela povedená retro taškařice

Novinky, Stanislav Dvořák

Patnácticentimetrové podpatky a kalhoty do zvonu ovládly ve středu pražskou Sazka Arénu, která zažila českou premiéru muzikálu Mamma Mia!. Komediální disko taškařice určená hlavně střední generaci se docela povedla.

Článek

Tvůrci pojali muzikál Mamma Mia především jako potrhlou komedii, a tím vyrazili kritikům z rukou většinu zbraní. Na romantickou strunu a slzičky se tu sice také trochu hraje, ale jen v omezené míře.

Hlavní zápletka je roztomile blboučká, jak se na muzikál sluší. Dcera hledá svého biologického otce, na kterého rozdováděná "funky" maminka v 70. letech jaksi zapomněla. Pozve proto tři matčiny milence na svou svatbu a čeká, co se stane.

Krásná mladá nevěsta ale muzikál netáhne. Show roztáčí spíše matka a její bývalé kolegyně z dávno neexistující dívčí kapely. Největší zábavu skýtají scény, kdy jedna ze zralých dam agresivně balí potencionálního otce nevěsty a její kamarádka je zase nečekaně atakována o dvacet let mladším hochem, ženichovým kamarádem.

Jen ta koule chyběla

Když k tomu přičteme fakt, že všichni herci z londýnského West Endu opravdu umějí zpívat (jestli si myslíte, že je to samozřejmost, zkuste navštívit pár českých muzikálů), je skoro vyhráno. Samotné písničky skupiny ABBA, které zazněly v upravených verzích, asi nemá příliš cenu rozebírat. Je to zkrátka špička v oblasti komerčního popu, dodnes nepřekonaná.

K uvolněné atmosféře samozřejmě přispívaly i dobové kostýmy (Star Trek říznutý Elvisem Presleym) a jediné co ještě chybělo, byla pověstná blyštivá koule, která zdobila diskotéky v 70. a 80. letech.

Je jen škoda, že české titulky byly umístěny hodně na straně, takže někteří diváci v prvních dvaceti řadách vůbec netušili, o čem se na pódiu mluví.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám