Hlavní obsah

5D filmy mohou vonět a hýbat s divákem

Novinky, Stanislav Dvořák

3D filmy už dnes nikoho neohromí, ale až přijdete za pár let do kina, budete se možná divit. Při akčních střílečkách budete doslova cítit vůni střelného prachu a při honičkách v autech se s vámi bude třást sedadlo. Je ale také klidně možné, že móda zvaná 5D brzy vyšumí.

Článek

Vůně, sprška vody nebo pohybující se sedadlo jsou některé z triků, kterými oplývá tzv. 5D kino. Nejde o žádnou sci-fi, příslušná technologie už dávno existuje a 5D kino mají ve Vídni či v Berlíně.

Proč tedy nejsou všude? Problém je v tom, že v 5D se promítají jen speciální filmy, ne běžné hollywoodské trháky. To se asi v nejbližší době nezmění, velká studia nemají zvláštní zájem dělat standardně filmy s vůněmi. Je otázkou, zda většina diváků vůbec stojí o to, aby se s nimi v kině hýbala sedačka a stříkaly na ně kapky vody.

Provozovatelé 5D kin sami říkají, že je to zatím spíše atrakce a počítají s tím, že efekty lidi časem omrzí. Proto mají kina mobilní charakter - během tří dnů se dají rozložit a odvézt. Zda někdy zamíří i do ČR, není jisté.

Anketa

Chtěli byste chodit na běžné filmy do 5D kina?
Ano
46,3 %
Asi jen výjimečně
47,1 %
Nikdy
6,6 %
Celkem hlasovalo 637 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám