Hlavní obsah

Televize poprvé na Českých lvech

Právo, Věra Míšková

Letos poprvé se budou výroční ceny České filmové a televizní akademie za tvorbu roku 2015 udělovat nikoli jen za tu filmovou, ale také televizní.

Foto: Novinky

Trofej Českého lva má novou podobu, předány budou vítězům už v sobotu.

Článek

Po zrušení televizních cen Elsa a letos i divácké ankety TýTý to budou jediné televizní ceny, a budou uděleny ve třech kategoriích - za nejlepší televizní film nebo minisérii, nejlepší dramatický televizní seriál a nejlepší dokumentární televizní film nebo seriál.

Oznámení nominací v těchto kategoriích vyvolalo v médiích i na sociálních sítích dost poprasku v tom smyslu, že nominovány jsou vedle seriózních a kvalitních děl také ta průměrná i slabá, a do hlasování akademiků v kategorii nejlepší dokumentární televizní film nebo seriál byla zařazena například vedle dokumentu Zvláštní znamení touha také reality show Výměna manželek.

Budiž řečeno, že ten poprask vyvolalo především slovo nominace, použité v tomto případě místo vhodnějšího slova vyslání. K této záměně mimochodem dochází i u „nominování“ – „vyslání“ filmů například na mezinárodní festivaly nebo americké Oscary, a je to zřejmě tím, že na přesné označení významu je čeština bohatší než angličtina, která používá pouze slovo „nomination.“

Foto: ČFTA

Aktuální podoba sošky Českého lva

Podobně tedy jako letošní film Domácí péče a před ním všechny ostatní nebyly nominovány na Oscary, ale Českou republikou vyslány ucházet se o nominaci na Oscara, je tomu i u televizních kategorií na Českých lvech.

Vzhledem k tomu, že není možné žádat od členů České filmové a televizní akademie, aby zhlédli vše, co se ve veřejnoprávní i v soukromých televizích za uplynulý rok odvysílalo, byly televize vyzvány, aby v prvním kole své projekty samy přihlásily. Zúčastnily se ČT, Nova, Prima, TV Barrandov a HBO. Svým projektům tedy - v česky přesnějším označení - neudělily nominace na České lvy, ale vyslaly je do hlasování akademiků.

Jiná věc pak je (ne)dostatek soudnosti vedení příslušných společností, které vyslaly na prestižní ceny i dílka kvalit velmi pochybných, což může prestiž cen na večeru, přenášeném na veřejnoprávní ČT 1, zpochybnit. Organizátorům Českých lvů to však vyčítat nelze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám