Hlavní obsah

Český lev proběhne 21. února. Poprvé s moderátorkou

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Již 22. ročník Českého lva, výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA), proběhne 21. února v pražském Rudolfinu.

Foto: ČFTA

Český lev proběhne v Rudolfinu.

Článek

„Skleněné sošky z dílny Jakuba Berdycha budou předány ve Dvořákově síni pražského Rudolfina v sobotu 21. února 2015 během gala večera, který v přímém přenosu uvede Česká televize. Šanci získat letos Českého lva mají tvůrci více než 50 celovečerních hraných filmů či dokumentů, uvedených do distribuce v roce 2014. Seznam nominovaných pro jednotlivé kategorie bude zveřejněn 14. ledna 2015 během tiskové konference ČFTA, kterou odvysílá v přímém přenosu ČT 24,“ sdělila za pořadatele Eliška Míkovcová.

Akademici budou hlasovat elektronicky a kromě projekcí ve vybraných kinech budou moci filmy zhlédnout díky on-line streamingu. „Cílem těchto změn je zjednodušit hlasování a zvýšit pro členy akademie dostupnost filmů. Tyto dvě novinky se nám v posledním ročníku velmi osvědčily, a proto v nich budeme v budoucnu pokračovat. Další novinkou slavnostního večera bude jméno moderátora. Po Marku Ebenovi tentokrát akademie vsadila na ženu, jejíž jméno prozradit zatím nemůžeme, jedná se však o výbornou moderátorku. Plánujeme vylepšení slavnostního ceremoniálu a programové překvapení. Celý večer by měl být oslavou českého filmu,“ dodala Tereza Rychnovská, výkonná ředitelka ČFTA.

„Česká kinematografie je na vzestupu. Daří se nám tvořit filmy i dokumentární snímky, které oslovují různorodá publika a zároveň dokážou získat uznání odborných porot řady zahraničních festivalů,“ tvrdí generální ředitel České televize Petr Dvořák.

„Je proto v zájmu České televize jakožto největšího tuzemského koproducenta tento směr rozvíjet a snažit se, aby tvůrci všech profesí měli co nejlepší podmínky pro svoji práci. Český lev by se měl stát oslavou jejich úsilí o skvělý český film a poděkováním za nasazení a nadšení pro to, co dělají.“

Lev vstal z mrtvých

V roce 2013 to vypadalo, že značka Český lev úplně zanikne. Prezidium České filmové a televizní akademie (ČFTA) se tehdy nedohodlo s producentem Petrem Vachlerem na postoupení práv k ochranné známce na Českého lva.

Spory vypukly poté, co si Vachler nechal napsat známku Českého lva na sebe, navíc prý usiloval o získání ochranné známky i na název ČFTA. Vachler vlastní firmu VAC – Vachler Art Company, která předávání Českých lvů produkovala. Cenu Český lev založil Vachler v roce 1993, v roce 2013 rezignoval na svoji funkci ředitele ČFTA.

Až v lednu 2014 ČFTA oznámila, že se s Petrem Vachlerem domluvila na užívání názvu Český lev, ale neupřesnila, kolik to stálo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám