Hlavní obsah

Nominacím na České lvy vládne Hořící keř

Novinky, Stanislav Dvořák

Nejvíce nominací na České lvy, celkem čtrnáct, má drama Hořící keř Agniezsky Holland. Spolu s ním jsou na nejlepší český film roku nominovány snímky Jako nikdy, Klauni, Revival a Rozkoš. Ceny budou vyhlášeny 22. února v pražském Rudolfinu.

Upoutávka na film Hořící keřVideo: HBO

 
Článek

Na nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli jsou nominováni Ivan Trojan (Hořící keř), Jiří Lábus (Klauni), David Novotný (Křídla Vánoc), Jiří Černý (Líbánky) a Jaroslav Plesl (Rozkoš). Z hereček jsou to Zuzana Mauréry (Collette), Jana Pokorná (Hořící keř), Taťána Medvecká (Jako nikdy), Kati Outinen (Klauni), Jenovéfa Boková (Revival).

Foto: Bontonfilm

Ve filmu Revival si chtěl jako vykutálený producent namastit kapsu na comebacku kdysi slavné rockové skupiny. Karla Heřmánka sice přemluvil, ale celé se to poněkud vymklo…

Na nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli kandidují Petr Stach (Hořící keř), Jiří Schmitzer (Jako nikdy), Oldřich Kaiser (Klauni), Marian Geišberg (Revival) a Miroslav Krobot (Revival). Na nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli jsou nominovány Taťána Pauhofová (Hořící keř), Petra Špalková (Jako nikdy), Aňa Geislerová (Líbánky), Zuzana Bydžovská (Revival) a Jana Plodková (Rozkoš).

Holland, Hřebejk i Nellis 

Na nejlepší režiséry roku kandidují Agnieszka Holland (Hořící keř), Zdeněk Tyc (Jako nikdy), Jan Hřebejk (Líbánky), Alice Nellis (Revival) a Jitka Rudolfová (Rozkoš).

Foto: Cinemart

Jana Plodková jako střihačka Milena

Za hudbu jsou nominovány filmy Hořící keř, Klauni, Křídla vánoc, Líbánky a Revival, za zvuk Donšajni, Hořící keř, Jako nikdy, Revival a Rozkoš, za střih opět Hořící keř, Jako nikdy, Křídla Vánoc, Revival a Rozkoš a za kameru Collette, Hořící keř, Jako nikdy, Líbánky a Rozkoš.

Nejlepší masky měl jeden z pětice filmů Collette, Hořící keř, Jako nikdy, Klauni a Rozkoš a nejlepší kostýmy jeden z filmů Cyril a Metoděj, Hořící keř, Jako nikdy Revival a Rozkoš. Za scénografii si cenu může odnést Collette, Hořící keř, Jako nikdy, Klauni nebo Rozkoš. Cenu za nejlepší filmový plakát už obdržel film Hořící keř.

Foto: Falcon

Oldřich Kaiser a Didier Flamand jako klauni.

Z dokumentů mají letos šanci DK (Bára Kopecká), Hledá se prezident (Tomáš Kudrna), Hoteliér (Josef Abrhám ml.), Show! (Bohdan Bláhovec) a Šmejdi (Silvie

Dymáková).

Nejlepší herci v hlavní roli
Petr Stach (Hořící keř)
Jiří Schmitzer (Jako nikdy)
Oldřich Kaiser (Klauni)
Marian Geišberg (Revival)
Miroslav Krobot (Revival)
Nejlepší herečky v hlavní roli
Taťána Pauhofová (Hořící keř)
Petra Špalková (Jako nikdy)
Aňa Geislerová (Líbánky)
Zuzana Bydžovská (Revival)
Jana Plodková (Rozkoš)
Nejlepší herci ve vedlejší roli
Ivan Trojan (Hořící keř)
Jiří Lábus (Klauni)
David Novotný (Křídla Vánoc)
Jiří Černý (Líbánky)
Jaroslav Plesl (Rozkoš)
Nejlepší herečky ve vedlejší roli
Zuzana Mauréry (Collette)
Jana Pokorná (Hořící keř)
Taťána Medvecká (Jako nikdy)
Kati Outinen (Klauni)
Jenovéfa Boková (Revival)

Rok plný změn

Český lev prošel řadou změn. Zrušeny byly kategorie divácky nejúspěšnější film, zahraniční film a cena kritiků. Naopak výtvarná kategorie byla rozdělena na scénografii, kostýmy a masky, o nichž v prvním kole hlasují vybraní odborníci (platí i pro střih a zvuk).

Cena Magnesia za nejlepší studentský film se stala součástí hlavního večera a vznikla Cena filmových fanoušků ve spolupráci s ČSFD. I samotná soška Českého lva bude nová, jejím tvůrcem je Jakub Berdych. Jde o skleněnou plastiku vysokou 26 centimetrů a těžkou 2,7 kilogramu.

Moderovat bude Eben

České lvy rozdá akademie v Rudolfinu 22. února. Moderovat bude Marek Eben. „Chceme dát více prostoru hercům, herečkám a filmům než estrádní zábavě,“ poznamenal režisér Jan Svěrák. Pořad bude přenášet program ČT 1.

Nejlepší filmy roku

Hořící keř

Jako nikdy

Klauni

Revival

Rozkoš

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám