Hlavní obsah

Na Domažlicku se už vysílá digitálně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Plzeňském kraji ve středu odstartuje digitální vysílání České televize. Z vysílače Vraní vrch u Domažlic pokryje území s 221 tisíci lidmi. V první polovině příštího roku bude tato oblast první v Česku, která přijde o analogový signál.

Článek

Od středy mají lidé z Domažlicka možnost přijímat televizní programy ČT 1, ČT 2, ČT 24 a ČT 4 Sport v digitální podobě. Vysílač Vraní vrch pokryje téměř celé Domažlicko, část Tachovska, Klatovska a jižní Plzeňsko. Tamní obyvatelé mají nyní několik měsíců na koupi tzv. set-top-boxů pro příjem digitálního vysílání.

Bez Novy a Primy

TV Nova na poslední chvíli oznámila, že digitálně zatím vysílat nemůže. "Sdělili nám, že se startu nezúčastní. Nova požádala o umožnění vysílat digitálně na Domažlicku, ale Rada pro rozhlasové a televizní vysílání jim dosud nevydala povolení k zahájení experimentálního vysílání. Jde snad jen o administrativní problém, 7. listopadu Rada zasedá a očekáváme, že povolení vydá. Jakmile pak dá Nova signál, že je připravena vysílat, je otázka zhruba pěti minut, aby byla do vysílání zařazena," řekl Roztočil.

Digitalizace nevyřeší ani problémy v příjmu televize Prima v regiónu, jejíž příjem je místy již teď slabý. "S digitálním vysíláním programu Prima TV se v této oblasti zatím nepočítá," uvedla mluvčí Primy Jana Malíková.

Zmatky a málo informací

Spuštění novinky ale od začátku provázejí problémy - obce, občané i prodejci techniky na Domažlicku jsou většinou zmateni, chybějí jim informace. "Ani nevím, že už to poběží. To nám teď vypnou televizi, když nemáme digitální?" ptala se zmateně Jana Havlíčková z Blížejova.

Zástupci České televize, ministerstva informatiky a Českých radiokomunikací (ČRa) včera na krajském úřadě v Plzni novinku představili. Podle starostů a zástupců obcí na Domažlicku je to pozdě. "Informace jsou prakticky nulové, nemají je občané ani my na radnici," řekl starosta Koutu na Šumavě Václav Duffek (ODS), zlobili se i zástupci dalších obcí.

Odborníci veřejnost uklidňovali. "Digitální vysílání bude zatím fungovat souběžně se současným analogovým. K vypnutí analogového signálu dojde až na konci prvního pololetí příštího roku. V přechodné době se budeme snažit vyřešit veškeré problémy, které vzniknou," uvedl Martin Roztočil z Českých radiokomunikací.

Problémy se signálem

Starostové obcí z příhraniční oblasti Domažlicka si také stěžovali, že ani digitální vysílání jejich obyvatelé na některých místech nezachytí.

"U nás nemůže v současnosti přijímat analogový signál přes 400 lidí. Nenaladí žádný program, ale musí platit poplatky. Doufali, že digitální vysílání problém vyřeší, podle mapy pokrytí ale budou mít potíže i teď," zlobil se starosta Klenčí Petr Smutný (SNK). Odborníci ČRa připustili, že v některých odlehlých oblastech nebude signál dostatečný, na odstranění problémů budou pracovat poté, co změří skutečnou sílu signálu.

Digitální signál budou moci přijímat jen lidé vlastnící takzvané set-top-boxy. "Denně se chodí ptát minimálně patnáct lidí. Radíme jim, aby počkali, jak bude kvalita signálu vypadat. Dopředu je zbytečné něco kupovat. Informace čerpáme jenom z tisku nebo teletextu a internetu," sdělil majitel prodejny Elektro v Domažlicích Petr Řezníček.

Digitalizace vyjde majitele televize na tisíce korun

Přechod z analogového na digitální vysílání finančně pocítí majitelé televizních přijímačů. Čeká je nákup přístrojů, které budou moci nový signál přijímat. Nezbytná investice se pohybuje řádově v tisících korunách.

"Běžná domácnost si musí zakoupit tzv. set-top-box. Průměrný model stojí kolem dvou tisíc korun," řekl Právu Karel Mikuláštík z Českého vysokého učení technického v Praze. Další případné investice podle něj záleží na tom, zda domácnost žije v rodinném nebo bytovém domě a jak je stará anténa přijímající televizní signál.

"U bytových domů je nutné přeladit společné televizní antény, přičemž výši vynaložené částky ovlivní stáří zařízení. Suma se může vyšplhat na tisíce. Výrazně vyšší náklady mohou být u antén z 60. a 70. let," pokračoval Mikuláštík. U rodinných domů se investice do antény pohybuje řádově ve stokorunách.

Mikuláštík upozornil, že výše zmíněné náklady nemusejí být konečné. S postupující modernizací digitální technologie vzniká nutnost čas od času set-top-box vyměnit, což rodinné rozpočty připraví o další tisíce. Lidem navíc radí, aby zařízení nekupovali bez rozmyslu. "Některé set-top-boxy prodávané v Česku neumějí v teletexu zobrazit správně české znaky," upozornil na jeden z možných problémů.

Fandové moderních technologií mohou v rámci digitalizace utratit i desetitisíce, a to při nákupu digitálních televizí schopných digitální signál přijímat i bez set-top-boxů.

Kvalitnější obraz a zvuk

Digitální vysílání přinese domácnostem větší výběr programů, u pořadů pak kvalitnější obraz a zvuk. Proti analogovému vysílání zmizí z obrazovek rovněž tzv. duchy, tj. situace, kdy jsou třeba na fotbalovém hřišti dva a více balónů. Jev způsobuje příjem několika signálů najednou, z nichž se některé opožďují. Modernizace bude mít pozitivní ekologický dopad. Spuštěním digitálního vysílání by se mohlo ušetřit až 90 procent energie, která se nyní vynakládá na šíření analogového signálu.

Čtyři milióny domácností s televizí

V ČR vlastní podle ministerstva kultury televizor 3,92 miliónu domácností, z čehož 68,3 % z nich, tj. 2,68 miliónu, přijímá teď výlučně pozemní televizní vysílání. Na satelit u nás zatím vsadilo 12,8 % domácností, tj. 0,5 miliónu; kabelovou síť jich pak využívá 18,9 %, tj. 0,74 miliónu.

Dopady přechodu na digitální vysílání by měla občanům vysvětlit státní kampaň. Její spuštění je zatím v nedohlednu. Politici již však naznačili, že nemajetným domácnostem by mohla náklady na televizní modernizaci pokrýt mimořádná sociální dávka.

Evropská unie doporučila členským státům přejít na digitální vysílání do roku 2012. "I poté ale mohou vysílat analogově, pokud tím nebudou rušit digitální signál sousedních zemí," upřesnil Mikuláštík. Digitální vysílání nyní může v ČR přijímat 22 procent obyvatel, uvádí to letní výzkum společnosti Factum Invenio. Do nákupu set-top-boxů investovalo dosud pět procent Čechů.

Reklama

Související témata:

Související články

ČT: vypnutí analogové TV v roce 2010

Česká televize míní, že rozumným datem pro vypnutí současného pozemního analogového TV vysílání je 10. říjen 2010. To je pozdější termín, než si představuje...

Výběr článků

Načítám