Hlavní obsah

Přehlídka švédského filmu v Praze a Brně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přehlídka švédských filmů seznámí v příštích osmi dnech pražské a brněnské publikum s 12 snímky severské kinematografie. Ve dvou z nich hraje mladá švédská hvězda, herečka s českými kořeny Tuva Novotny, známá v Česku z filmu Blízko nebe režiséra Dana Svátka. Přehlídka podle pořadatelů zdaleka neprezentuje jen filmy švédského klasika Ingmara Bergmana, ale i nové a nejnovější filmy.

Článek

Program zahájí v Praze ve středu projekce třetího autorského snímku režiséra Henryho Meyera nazvaného Four Weeks in June (Čtyři týdny v červnu). Je inspirován příběhem jeho matky, jedné ze židovských uprchlic, které směřovaly roku 1940 z Norska do Švédska. "Chtěl jsem původně točit velký film o uprchlících za druhé světové války, ale nepodařilo se nám sehnat dost financí. Můj vlastní scénář se mi tak líbil, že jsem se rozhodl alespoň něco z něj využít. Vznikl tak malý, komorní film," řekl novinářům v Praze Meyer.

Snímek, uvedený loni, podle něj sice neměl velký komerční úspěch, ale vyhrál jednu z cen na festivalu v Berlíně a získal cenu i ve Švédsku. Přehlídka se koná v Praze v kině Aero do 5. listopadu, pro následující tři dny se přesune do brněnského kina Scala. Aero uvede 3. listopadu Bergmanovy filmy Lesní jahody a Mlčení, které točil slavný kameraman Sven Nykvist.

Řadě dalších filmů dominuje téma mládí a dospívání. Ve Švédsku se podle informací z dnešní tiskové konference točí 25 až 30 filmů ročně, loni jich bylo dokonce na 40. Neexistuje hraný film jdoucí do kin, který by byl bez státní podpory. Zastoupení vlastní národní kinematografie ve švédských kinech je navíc oproti jiným zemím nadprůměrné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám