Hlavní obsah

Color of the Cross: Ježíš byl černoch

V USA jde do kin film Color of the Cross, první snímek, který ukazuje Ježíše jako černocha a naznačuje, že ukřižování mohlo být projevem rasismu.

Článek

Ačkoliv rozpočet filmu tvoří jen 2,5 miliónu dolarů, tvůrci tvrdí, že Color of the Cross je strhující epické dílo, které má změnit nahlížení Ježíše. Také připomínají, že to bude nejpozitivnější hlavní role pro Afroameričana v dějinách. Dodnes má totiž většina velkých hollywoodských filmů v hlavní roli bílého Američana - cizincům a Afroameričanům jsou přisouzeny role záporné nebo komické.

Hlavním hercem i režisérem filmu Jean-Claude LaMarre a producentem reverend Cecil "Chip" Murray. Ten doufá, že film zvrátí negativní stereotypy o Afroameričanech. "Opravdu musíme něco dělat proti negativní image černé Ameriky," říká, "černá Amerika je jedinou kulturou, která uctívá cizí symboly." Podle něj není myšlenka, že Ježíš byl černý, přehnaná: "Je pravděpodobnější, že Ježíš byl Afričan, než že byl Evropan."

Snímek se může zdát kontroverzní, ale to prý nebylo účelem. "Náš film nemá rozdělit křesťany, má rozšířit jejich rozhled," tvrdí La Marre.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám