Hlavní obsah

Chytlavá směska My Chemical Romance

Právo, jaš

Vyspělý hudební svět přijímá nové hvězdné jméno - My Chemical Romance. V roce 2000 se tak pojmenovala pětičlenná kapela z New Jersey. Její debutové album z roku 2002 ještě velký ohlas nezaznamenalo, ovšem dva roky starý počin Three Cheers For Sweet Revenge byl přijat jak fanoušky, kteří ucítili svěží hudební vítr do monotónních punkrockových polí, tak kritikou, jež zase pochopila, že kapela má velký potenciál a mohla by ještě překvapit.

Článek

Stalo se již nyní, s novým albem The Black Parade. Pravda, vydavatelství Reprise Records dělalo kampaň na desku už půl roku předem a svět doslova pobláznilo, nicméně ukazuje se, že když mluvilo o velikosti počinu ovlivněného hvězdami světového rocku, nepřehánělo. The Black Parade je kolekce, na níž je slyšet inspirace urozeným stylem skupiny Queen, rebelstvím šedesátníků The Who, extravagancí Davida Bowieho a punk rockem v podobě, kterou obnažili v polovině 90. let Green Day a The Offspring.

Mix toho všeho nepostrádá moderní drive, agresivitu a svěžest. Producent desky Rob Cavallo, muž, jenž produkoval album formace Green Day American Idiot, odvedl opět skvělou práci. Všechno je do detailu promyšlené, včetně typické "kostelní" vůně, kterou ucítíte, přivoníte-li si k bookletu.

S trochou nadsázky lze říct, že album The Black Parade je produkt. Dobrý produkt. Současně jde o koncepční desku. Jejím hrdinou je pacient, který se podrobil chemoterapii a smrt se k němu přibližuje v podobě pouličního průvodu. "Je to těžké, epické a orchestrální dílo," tvrdí o desce zpěvák Gerard Way. Ano, a navíc je to promyšlené, skvěle vyprodukované, odehrané i odzpívané dílo, které ilustruje rockovou modernu, tolik závislou na hudbě dávno používané.

My Chemical Romance: The Black Parade, Warner Music 2006, 51:57

Reklama

Výběr článků

Načítám