Hlavní obsah

Premiéry - Ďábel nosí Pradu, Skrytá identita, Asterix a Vikingové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden má premiéru komedie s Meryl Streepovou Ďábel nosí Pradu, thriller Martina Scorseseho Skrytá identita, animovaný Asterix a  Vikingové, české milostné drama Černý slzy a ještě tři dokumenty.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Ďábel nosí Pradu

Předlohou  filmové komedie Ďábel nosí Pradu je stejnojmenný knižní hit z pera Lauren Weisbergerové. Režíroval ho David Frankel, který zkoumal vrtochy módního světa a celebrit již v úspěšném seriálu Sex ve městě.

V závratném světě newyorské módy, kde nepovedený účes může zabít celou vaši kariéru, je časopis Runway vysněným Olympem všech, kdo se jen trochu zajímají o svůj vzhled. Ten vede nejmocnější žena módního průmyslu Miranda Priestlyová.

Při plnění svého poslání - učinit z Runway módní bibli New Yorku, a tedy zároveň celého světa - nepřipustí, aby jí cokoliv stálo v cestě. Včetně dlouhé řady asistentek, které nesplnily její očekávání. Místo Mirandiny asistentky by mohlo být bránou do velkého světa módy pro čerstvou absolventku prestižní vysoké školy Andy Sachs.V nevýrazném oblečení, působí mezi armádou superštíhlých módních dračic, křižujících chodby manhattanské centrály, jako pěst na oko. Aby se stala perfektní asistentkou, musí se změnit podle Mirandiných představ....

The Devil Wears Prada, USA 2006, 109 min., české titulky, režie: David Frankel, hrají: Meryl Streepová, Anne Hathawayová, Stanley Tucci, Emily Bluntová...

Skrytá identita

Thriller Martina Scorseseho Skrytá identita je remakem honkongského filmu Volavka.

Bostonský tajný policista Billy Costigan je pověřen úkolem infiltrovat zločineckou síť, které předsedá boss Costello. Billy si brzy získá Costellovu důvěru, jenže je tu také Colin Sullivan, který pro změnu infiltroval policejní složky, aby tam získával pro zločinecký syndikát cenné informace.

Sullivan stoupá po kariérním žebříčku a stává se významným členem Jednotky pro zvláštní vyšetřování. Životy obou mužů jsou hluboce ovlivněny prostředím, ve kterém se pohybují. Časem však vyjde najevo, že v systému je ještě hráč, který hraje na obě strany. Billyho i Colinova existence je rázem ohrožena a vystavena nepřátelské straně a oba muži musí vyvinout maximální úsilí, aby jejich identity nebyly odhaleny a oni zachránili svůj protějšek. A tím i sebe...

The Departed, USA 2006, 145 min., české titulky, režie: Martin Scorsese, hrají: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen, Ray Winstone, Vera Farmigová, Anthony Anderson, Alec Baldwin, Tracey Paleo...

Asterix a Vikingové

Anomovaný film vypráví další dobrodružství oblíbených komiksových hrdinů Asterixe a Obelixe.

Do vesnice přijede Zničehonix, šéfův synovec. A Asterixovi a Obelixovi je přidělen nemožný úkol - učinit z něj pravého muže. Pod arogantním zevnějškem městského kluka se však skrývá ustrašené kuře a tvrdý trénink, kterého se mu dostává, pár věcí změní. Vše se ale zkomplikuje, když do Galie připlují Vikingové, tvrdí a nebezpeční válečníci, kteří jsou rozhodnuti nají toho, kdo zná strach a naučí je létat. No a právě ten, kdo je to má naučit, je Zničehonix.

Problém je však v tom, že šéfův bratr je už na cestě do Gálie a těší se na svého syna a pravého muže Zničehonixe. Asterix a Obelix  ho musí za každou cenu najít a přivést zpět do Gálie, a tak se vydají na Velký Zamrzlý Sever. Zatím co po něm pátrají, jejich mladý chráněnec se na severu nedobrovolně zamotá do neočekávaných událostí a zároveň potkává krásnou a odvážnou Abbu, do které se zamiluje až po uši...

Astérix et les Vikings, Francie/ Dánsko 2006, 78 min., režie: Stefan Fjeldmark, hrají: v českém znění - Pavel Trávníček, Ota Jirák, Lucie Vondráčková, Filip Švarc...

Černý slzy

Milostný příběh ze současnosti Černý slzy je volně inspirován tragedií Wiliama Shakespeara a mohl by nést podtitul Romeo a Julie začátkem třetího tisíciletí.

Mladičtí, nezkušení hrdinové, romská dívka Darja a bílý kluk Vítek přezdívaný v partě Ken se na jedné opilecké tancovačce do sebe zamilují silou své první polodětské lásky, zdaleka netušíce, v jakém světě žijí a jak pouhé jméno či barva pleti může v druhých vzbuzovat nenávist a touhu po pomstě. Pomyslný plot mezi lidmi různých názorů i ras se však nedá zbourat tak lehce jako několik dřevěných latí a i dobrý úmysl může vyústit v antickou tragedii. A tak i dnes platí, co před mnoha stoletími řekl ústy své dívčí hrdinky slavný anglický dramatik: "Tvé jméno jenom je můj nepřítel! Tys jenom ty! Ty vůbec nejsi Montek."  

Černý slzy, Česko 2002, 90 min., české znění, režie: Milan Cieslar, hrají: Josef Hrubý, Valerie Zawadská, Miroslav Táborský, Jiří Pecha, Kryštof Hádek, Adam Novák...

Nepříjemná pravda

Dokumentární film Davise Guggenheima, který se zabývá globálním oteplováním, se stal hitem na filmovém festivalu Sundace. Popisuje zanícený souboj jednoho muže s mýty a nepravdami obklopujícími fenomén globálního oteplování a jeho návod na únik ze slepé uličky. Tím mužem je bývalý americký viceprezident Al Gore, který po neúspěšných prezidentských volbách v roce 2000 přesměroval kormidlo svého života vstříc záchraně planety před nezvratnými změnami.

Film zaznamenává jeho "putovní show na téma globálního oteplování", v níž dokáže být zábavným, upřímným a strhujícím řečníkem," který chce svým varovným poselstvím vyburcovat co nejvíc lidí. Přes nezájem médií prezentoval Gore svou unikátní show už více než tisíckrát v přednáškových sálech po celém světě, kde se tísnila hlava na hlavě.

An Inconvenient Truth,USA 2006, 100 min., české titulky, režie: Davis Guggenheim, hraje: Al Gore

Beastie Boys, 50 kamer a 40 tisíc očí

V říjnu 2004 před vyprodaným koncertem v newyorské Madison Square Garden rozdali Beastie Boys mezi své obecenstvo 50 kamer. Z 50 různých perspektiv tak vznikl energií nabitý dokument, který diváka vrhá do víru živého vystoupení legendární kapely.

Beastie boys, 50 kamer a 40 tisíc očí je dokument, který dynamicky zachycuje širokou paletu zážitků z živého koncertu. Z pódia se na diváky sype show Mike D, Ad Rock, MCA, Mix Master Mike a také několik speciálních hostů. Slovy režiséra Nathaniala Hörnblowéra: "Film natočila banda nezkušených kameramanů. Ale právě to mu dodává na upřímnosti. Lidé, kteří stáli za kamerou, točili, co cítili."

Awesome; I Fuckin' Shot That!, USA 2006, 90 min., české titulky, režie:  Adam Yauch, hrají: Mike D, Adam Horovitz, Adam Yauch, Mix Master Mike, Money Mark...

Půl čtvrté

Dokument Tomáše Hodana zkoumá  na Zakarpatské Ukrajině vztah štěstí a spokojenosti v závislosti na materiálních podmínkách. Tato bývalá část meziválečného Československa, učinila po pádu komunismu zvláštní krok. Krok směrem zpátky. Lidé byli okolnostmi donuceni vrátit se ke starému způsobu života, obnovili chlévy, začali znovu chovat krávy, ovce a kozy, pěstovat na malých políčkách brambory, orat pluhem taženým koňmi. Na Zakarpatí se zastavil čas, ale nikoho to příliš netrápí.

Většina lidí tu žije na hranici minima a většina obyvatel západního světa považuje zdejší situaci za bídu. Když se ovšem pořádně rozhlédnete kolem, nevidíte lidi, kteří se utápí v žalu sami nad sebou, ale řadu svérázných postav, které se dokáží radovat ze života a přijímají svět takový, jaký je. Nevybrali si svůj úděl, ale odmítají si na něj stěžovat. Smích tu slyšíte častěji než pláč. Ať už zdejší situace vypadá jakkoli, rozhodně ji nelze nazvat bídou. Nikomu se nestane, že by neměl co jíst, co si obléct nebo kde spát. Naopak. Tyto základní věci se tu nacházejí v hojné míře. Naše hlavní postava, Dmitrij, kupříkladu vlastní tři domy. Věci tu mají jinou hodnotu než u nás.

Půl čtvrté, Česko 2006, 75 min., české znění, režie: Tomáš Hodan

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám