Hlavní obsah

Ceny ministra Smočkovi, Havelkovi a Chatrnému

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér a dramatik Ladislav Smoček (1932), skladatel Svatopluk Havelka (1925) a výtvarník Dalibor Chatrný (1925) byli v úterý v Českém muzeu hudby vyznamenáni Cenami Ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla, hudby a výtvarného umění a architektury.

Článek

Na příkladu nového nositele státní ceny za literaturu 2006 Vladimíra Körnera, který ji převzal v pondělí, demonstroval ministr Martin Štěpánek skutečnost, že se opravdové umělecké dílo potýká s ústrky a dobovou arogancí moci. Ceny Ministerstva kultury, udělované počtvrté, tak podle něho upozorňují "na tvůrčí výkony trvalé povahy, které přispívají k vysoké úrovni naší kultury". 

Smoček je jednou z nejoriginálnějších osobností současného divadla. Od konce studia na Divadelní fakultě AMU ho ovlivnila spolupráce s Alfrédem Radokem. V roce 1965 s Jaroslavem Vostrým založil Činoherní klub, jehož zahajovacím představením byl jeho Piknik. Nezapomenutelná je hra Podivné odpoledne Dra Zvonka Burkeho (1966). Dosud poslední Smočkovou hrou Jednou k ránu, jejíž uvedení bylo v roce 1972 zakázáno s jeho staršími díly, byla poprvé uvedena v roce 2000.

Skladatel Svatopluk Havelka se řadí k největším tvůrcům české hudby 2. poloviny 20. století zvláště svými symfonickými a symfonicko-vokálními díly. Napsal rovněž filmovou a scénickou hudbu k celkem sedmdesáti celovečerním filmům a 150 krátkým filmům, jako byly mj. Až přijde kocour (1963), Kdo chce zabít Jessii (1966), Všichni dobří rodáci (1968) nebo Božská Ema (1979).

V případě malíře a grafika Dalibora Chatrného ocenila porota jeho neúnavné experimenty a pedagogické působení na Střední uměleckoprůmyslové škole v Brně a na pražské AVU. Poté, co si osvojil bravurní techniku v malbě, kresbě a grafice, věnoval se strukturální a později konceptuální tvorbě. Přes figurální náměty se dostal ke znaku a nepředmětnému vyjadřování. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám