Hlavní obsah

Topolánek se vyslovil proti multikulturalismu

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kulturu jako jazyk civilizace označil premiér Mirek Topolánek při projevu před předáním státních cen za literaturu a překladatelství za rok 2006 v pondělí v Českém muzeu hudby. Multikulturalismus podle něho není řešením. Hájil právo na publikaci karikatur i obranu spisovatele Rusdieho.

Článek

"Jestliže se politici vyjadřují ke kultuře, je třeba zvýšit pozornost. Buď si kulturu chtějí koupit nebo znásilnit," a vyjádřil doufání, že z toho nebude podezříván. Umění je podle Topolánka jazykem civilizace, "který se v podstatných rysech nemění, dokud ona civilizace trvá. Kulturu nelze oddělit od našeho pojetí svobody, lidských práv, demokracie, filozofie, náboženství," řekl a dodal, že nás spojuje příslušnost k jediné evropské kultuře a tedy jediné evropské civilizaci vyznávající stejné základní hodnoty.

"Mluvíme tedy česky v evropském kulturním kódu. Existuje nějaký světový kulturní kód? Já si to nemyslím," řekl přímo. Globalizace podle něj zůstává napovrchu a multinacionální světové organizace jsou povíce organizace ekonomickými či politickými, nikoli kulturními.

"My si přece nemůžeme nechat vzít právo na publikaci karikatur, na poslech Mozartových oper, na van Goghovy filmy, na obranu stíhaného spisovatele Rusdieho." Nobelovy ceny také dostávají lidé, kteří jsou doma v mimoevropských civilizacích pronásledováni," zdůraznil Topolánek a dodal: "Multikulturalismus není řešení. Ukazuje se, že náš základní kulturní kód, jímž je svoboda, není vždy srozumitelný pro ostatní civilizace."

Topolánek dále řekl, že země, "jejíž pravidla určují primárně politici, to není země ke slušnému životu. Věřím daleko více kráse umění než ošklivosti současných afér," dodal. Podle premiéra má stát vůči kultuře závazky a v rámci možností řeší situaci resortu. Dotace ze státního rozpočtu však nepovažuje za správné, není dobře když jsou umělci přímo závislí na státu. Finance mají do kultury přidělovat granty, nezávislé organizace. Potřebujeme mecenáše, řekl také a dodal, že do té doby "nenecháme kulturu na holičkách. Naším cílem je dosáhnutí co největší nezávislosti umělců na státu."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám