Hlavní obsah

Ten třetí je heroin

Právo, míš

Candy je australské drama vášnivé lásky dvou krásných mladých lidí, jejichž vztah i osobnosti zničila společná vášeň k heroinu. Natočil ho režisér Neil Armfield podle stejnojmenné knihy Lukea Daviese s Heathem Ledgerem a Abbie Cornishovou v hlavních rolích.

Článek

Dan (Heath Ledger) je spíš příležitostný než v literárních kruzích etablovaný básník. Jinak se celkem spokojeně poflakuje a hlavně nesmírně miluje půvabnou mladou malířku Candy, dívku s dobrým rodinným zázemím a talentem. Jejich vášeň je vzájemná, ale není to jediná vášeň v jejich životě: ještě je tu heroin, který dává jejich prožitkům ten správný odpich.

Dan o něm ví na počátku filmu víc - snad proto odmítá dát Candy, která zatím "jen" šňupala, jehlu. Ale touha prožít všechno společně je silnější. Candy svůj první velký trip téměř nepřežije, ale jakmile se probere, chce ještě a znovu, a víc...

Kolotoč se roztáčí podle předem daného schématu: půjčky, zastavárna, podvůdky a nakonec i Candyina prostituce. Ďábel v podobě bohémského Caspera, který má pro Dana vždycky drogu a půjčí i peníze. Postupný rozklad, jak naznačují kapitoly filmu: Nebe, Země a Peklo.

O vášni, ne o drogách

Na první pohled tedy celkem standardní narkomanská love story. Armfield, který film uvedl na letošním Berlinale, však tvrdí: "Nechtěl jsem točit film o drogách, ale o vášnivé lásce."

A právě díky tomuto základnímu přístupu se mu podařilo docílit toho, že je snímek Candy přece jen o poznání jiný než většina filmů tohoto typu. Nešetří silnými emocemi, je na pohled hezčí než podobné filmy bývají, není tu prvoplánová špína a hnus. O to působivější je pak nevyhnutelný pád na dno včetně drastických scén respektive drastických důsledků drogové závislosti, jakým je třeba porod mrtvého dítěte.

Další podstatná odlišnost od většiny narkomanských filmů je v tom, že drogám tu nepodlehnou k tomu předurčení ztracenci, kteří hledají východisko z neschopnosti naplnit život jinak, ale dva opravdu krásní mladí lidé, kteří měli všechny předpoklady v životě uspět. Tu šanci dlouho nechtějí pustit z ruky: před zraky udivených a zoufalých Candyiných rodičů se dokonce vezmou a jejich víra, že zakládají šťastné manželství, které překoná všechny těžkosti, je odzbrojující.

Společně se chtějí - když pochopí, že je zle - dostat i ze zničující závislosti. Scéna, kdy se zavřou v prázdném bytě a společně se rvou s abstinenčními příznaky, patří k nejsilnějším.

Ledger, Cornishová a Rush

O stupínek výš, než nabízel scénář, film posouvají i tři vynikající herecké výkony. Heath Ledger hraje narkomana s nemenší přesvědčivostí než hrál bezprostředně před ním homosexuála ve Zkrocené hoře. Není odporný, je dokonce jasný sympaťák, třeba když chce vtipným kouskem získat peníze z cizího účtu.

Je zkrátka z rodu uličníků, kterým člověk přeje, aby se ze všech svých průšvihů dostali, jakkoliv si je přivodili sami - a nejen sobě. Abbie Cornishová hraje Candy jako krásnou, v dětství hýčkanou dívku - jedináčka, která v průběhu filmu přesvědčivě dospěje k poznání, že pomoci si může člověk nakonec vždycky jen sám. A naprosto dokonalý je Geoffrey Rush v roli Caspera, jehož dekadentnímu kouzlu prostě nelze odolat.

Candy, Austrálie 2006 Režie: Neil Armfield, scénář: Neil Armfield a Luke Davies, kamera: Garry Phillips, hrají: Heth Ledger, Abbie Cornishová, Geoffrey Rush

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám