Hlavní obsah

Nová DVD - Hostel, Rafťáci, Zeptej se prachu i Libertin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V premiéře na DVD najdete například drama s Colinem Farrellem a Salmou Hayekovou Zeptej se prachu, českou teenagerskou komedii Rafťáci, u nás natáčený horor Hostel nebo životní příběh Johna Wilmonta, kterého ztvárnil Johnny Depp, Libertin.

Článek

Zeptej se prachu

Drama podle slavné románové předlohy Johna Fanteho se odehrává v roce 1933 v období americké hospodářské krize v Los Angeles.

Los Angeles - město vystlané palmami, bídou, celebritami a mladými snílky, snažícími se dosáhnout svého štěstí. Jedním z nich je mladý italský spisovatel Arturo Bandini. Ten je tak trochu naivní a arogantní, což není ideální kombinace do tohoto města. Je typem muže, kterému násilí a slzy splývají v jedno. Čas ubíhá a Bandinimu docházejí peníze, aniž by napsal jediné slovo.

Se svým posledním niklákem se vydává do místního baru, kde mu nádherná servírka donese odporné kafe. Camila je mladá Mexičanka toužící po americkém občanství. Doufá, že se vdá do dobré anglosaské rodiny a schová se tak před předsudky, s nimiž se denně setkává. Tak začíná trpký vztah, postavený na oboustranném chtíči, odporu, žárlivosti a záplavě vzájemných provokací. Mladý spisovatel nezvládá vlastní povahu ani divokou Camilu. O svých pocitech píše svému příteli, rádci a vydavateli  Hackmouthovi. Ten je Bandiniho dopisem nadšen a rozhodne se ho otisknout. Vše nasvědčuje tomu, že to jedním dopisem neskončí. Vnitřní démoni obou milenců teprve rozpoutají divoké peklo...

Ask The Dust, USA 2006, 98 min., režie: Robert Towne, hrají: Colin Farrell, Salma Hayeková, Donald Sutherland, Idina Menzelová, Eileen Atkinsová, Charlie Hunnam, William Mapother...

Rafťáci

Rafťáci jsou komedií pro teenagery, ale svoje si v něm možná najde i generace jejich rodičů, kterým se po bezstarostnosti prvních lásek už jen stýská. Realizoval ji stejný tým jako divácký hit Snowborďáci včetně hlavních představitelů Vojty Kotka a Jirky Mádla.

Když Dany slíbil Filipovi, že mu pomůže sbalit holku, netušil, kolik překážek se jim postaví do cesty. Přestože se postupně musejí vyrovnat s přítomností Danyho rodičů, malého brášky Honzíka a přísného instruktora Bořka. Až objevení dívčího vodáckého kurzu nakonec nabídne nepřeberně možností, jak dosáhnout cíle Filipovy touhy. Co všechno se dá na vodě zažít? Koupání, nudu, peřeje, únavu, lásku, zklamání či opilost...

Rafťáci, Česká republika 2006, 104 min., režie: Karel Janák, hrají: Jiří Mádl, Vojta Kotek, Jiřina Jirásková, Veronika Freimannová, Pavla Tomicová, Milan Šteindler, Běla Šarayová, Eliška Křenková, Hana Baroňová, Jana Škopánová, Radka, Pavlovčinová,Sandra Černodrinská, Šárka Vaculíková, Tereza Voříšková, Veronika Kubařová, Viola Černodrinská, Zuzana Volavá...

Hostel

Americký horor Hostel, který byl natočen v Čechách (i když se odehrává na Slovensku) má pro česko-slovenského diváka díky známým reáliím a  značnému výskytu českých herců jiný rozměr.

Hostel vypráví příběh dvou amerických vysokoškoláků, kteří se v touze po netradičních zážitcích vydají na cestu napříč Evropou. V průběhu výletu se k nim připojuje Islanďan Oli, jenž oba dobrodruhy přemluví, aby zamířili na místo, které je považováno za opravdové nebe všech amerických turistů - do jisté ubytovny v odlehlém slovenském městě plném zoufalých, ale zároveň překrásných východoevropských dívek.

Když se ihned po příjezdu bez problémů seznámí s dvojicí místních krásek, zjistí, že Oli nelhal. Zdánlivě pohodový běh událostí však brzy vystřídá kruté procitnutí. Cestovatelé si uvědomí, že se rychle noří do čím dál tím děsivější situace, která je stejně nebezpečná a temná jako nejzvrácenější zákoutí lidské duše...

Hostel, USA 2005, 95 min., režie: Eli Roth, hrají: Jay Hernandez, Derek Richardson, Eythor Gudjonsson, Barbara Nedeljáková, Jana Kadeřábková, Jan Vlasák, Rick Hoffman, Jennifer Limová...

Libertin

Příběh Johna Wilmonta, známého také jako Hrabě z Rochesteru, se odehrává v 17. století v době osvícení, kdy rychlý vývoj v oblastech vědy, náboženství a umění a rostoucí pocit sexuální svobody přispěl ke vzniku moderního světa.

Na začátku příběhu přitahuje John Wilmont zájem okolí svým odvážným psaním a získává pověst talentovaného dareby s lascívním životním stylem. Hrabě, který je důvěrným přítelem krále Karla II., se vyžívá v zesměšňování anglické šlechty a neustále šokuje londýnskou společnost svými sexuálními eskapádami a všechno mu neustále prochází.

Když se však zamiluje do divadelní herečky Elizabeth Barryové, z níž chce udělat největší hvězdu celé Anglie, jejich vztah a následná zrada zvěstují začátek Wilmontova sestupu z výšin společenské prestiže a jeho proměnu v lidskou trosku, hledající své poslední vykoupení.

The Libertine, Velká Británie 2004, 114 min., , režie: Laurence Dunmore, hrají: Johnny Depp, John Malkovich, Samantha Mortonová, Rosamund Pike, Richard Coyle, Rupert Friend, Tom Hollander...

Za trnkovým keřem

V poslední části filmového šumavského triptychu opět prožijeme prázdniny s malým Vaškem a jeho dědou. Hajný Straka i zde moudře zasvěcuje svého vnuka do tajů a zákonů přírody. Tvůrčí záměr sjednocující všechny tři části v tomto filmu vrcholí - tvůrci naléhavě poukazují na nebezpečné poškozování přírody necitlivými zásahy, narušujícími její odvěkou harmonii ve vztahu k člověku.

Film apeluje na etické postoje dnešních lidí, v jejichž vlastním zájmu je přírodu zachovat. A právě toto poslání zde především malý Vašek zastupuje.

  Za trnkovým keřem,  Československo1980, 71 min., režie: Václav Gajer,  hrají: Gustáv Valach, Tomáš Holý, Václav Sloup, Ladislav Frej, Jiří Pleskot, František Hanuš, Adolf Filip, Jan Pohan, Eva Jiroušková, Blanka Křížová, Vítězslav Jandák, Zdeněk Jarolímek...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám