Hlavní obsah

Premiéry - Grandhotel i Hadi v letadle

Tento týden má premiéru nový film Davida Ondříčka Grandhotel, akční film Hadi v letadle, rodinný animovaný snímek V tom domě straší a Kim Ki-dukův Čas. Na DVD přicházejí do  kin animovaný muzikál Báječná show a netypicky v pondělí měl premiéru dokument Český fenomén: Taneční.

Článek

Grandhotel

Grandhotel, v pořadí čtvrtý filme režiséra Davida Ondříčka, byl natočen podle námětu spisovatele Jaroslava Rudiše, který napsal i scénář.

Ondříčkův nový film nás zavede do hotelu Ještěd, tyčícího se nad Libercem. V něm pracuje údržbář Fleischman, amatérský meteorolog, který pozná, že bude pršet, ještě než začne, a který není schopen opustit své rodné město. Liberec je pro něj klec, místo, které ho svazuje dávným slibem a nechce ho pustit za své hranice. Každý den myslí na jediné, vznést se k nebi a uletět z hotelu, z Liberce, ze života, který se mu vůbec nelíbí. Blázen by sestrojil křídla, Fleischman si šije balon.

Do života mu ale vstoupí Ilja, která se zatím trápí ve vztahu s arogantním číšníkem Patkou. Kromě něj Fleischmannovi komplikuje život ještě poněkud oplzlý recepční Jégr, jenž ho vychvává, a bývalý voják wehrmachtu Franz, rozprašující po Libereci popel svých padlých druhů.

Grandhotel, Česká republika 2005, 96 min., české znění, režie: David Ondříček, hrají: Marek Taclík, Klára Issová, Jaroslav Plesl, Jaromír Dulava, Dita Zábranská, Ladislav Mrkvička...

Hadi v letadle

Americký film byl inspirován akčními filmy, které se točily v osmdesátých letech minulého století.

Sean Jones se náhodně stane svědkem vraždy prominentního žalobce z Los Angeles, který zahyne rukou známého gangstera Eddie Kima. Sean je jediným člověkem, který může potvrdit spáchání zločinu a umožnit tak, aby se díky jeho svědectví tento nebezpečný zločinec dostal na doživotí za mříže. Aby k tomu došlo, musí se Sean v doprovodu agenta FBI Nevilla Flynna dopravit do Los Angeles a tam svědčit.

Do letadla, kterým cestuje, se však Kimově bandě podaří dostat stovky jedovatých hadů, a ti mají být v příhodný čas vypuštěni mezi cestující. Jakmile se dostanou do prostoru pro pasažéry, začíná pravé peklo, při němž skoro všichni umírají bolestivou smrtí. Chtějí-li zbývající pasažéři přežít přímý útok hadů, musí se semknout a bojovat společně. Bohužel však nemohou ovlivnit, zda je ve výšce 10 km nad zemí nepotká i nějaká mechanická závada, způsobená hady.

Snakes On A Plane, USA 2006, 107 min., české titulky, režie: David R. Ellis, hrají: Samuel L. Jackson, Julianna Marguliesová, Nathan Phillips, Bobby Cannavale, Flex Alexander...

V tom domě straší!

Hrdina rodinného animovaného filmu, dvanáctiletý DJ Walters, tráví většinu času přemýšlením o domě starého pana Nebbercrackera na protější straně ulice, se kterým podle jeho názoru rozhodně není něco v pořádku. Svědčí o tom přinejmenším to, že v polorozpadlém domě se neustále záhadně ztrácejí věci. Co se pak asi muselo stát paní Nebbercrackerové?

Je den před Halloweenem a DJ se se svým kamarádem Chowderem dostal do ostré hádky s panem Nebbercrackerem o další míč, který skončil na jeho trávníku a byl záhadně vtažen do útrob starého domu.

Když se pak dům pokusí spolknout i jejich novou kamarádku Jenny a nikdo jim nechce uvěřit, nezbývá jim, než se vydat na vlastní průzkum. O radu požádají jediného člověka na celé planetě, který by mohl aspoň vzdáleně chápat, co se děje - 20letého flákače Skulla. Ten dětem poradí, že jediným způsobem, jak domu zabránit ve spolykání všeho v dohledu, je zasadit mu ránu přímo do srdce. Děti usoudí, že srdcem strašidelného domu musí být nepřetržitě živený kotel.

Monster House, USA 2006, 91 min., český dabing, režie: Gil Kenan, hrají: Jana Mařasová, Jaroslav Kaňkovský, Tomáš Juřička, Radek Hoppe, Johana Krtičková, Rozita Erbanová, Petr Neskusil, Oldřich Hajlich, Dagmar Čárová...

Čas

Jihokorejské drama pojednává o mileneckém páru, kde dívka najednou začne pochybovat o lásce svého přítele a neváhá podstoupit plastickou operaci obličeje a úplně pozměnit svůj vzhled, aby byla pro něj pořád atraktivní a neokoukaná.

Režisér Kim Ki-duk se zabývá opět svým oblíbeným tématem mezilidských vztahů, lásky a lidské přirozenosti, které vyhrotí až k tématu změny fyzické podoby.

Shigan  Time,  Jižní Korea / Japonsko, 2006, 98 min., české titulky, režie: Ki-duk Kim, hrají: Jung-woo Ha, Hyeon-a Seong, Ji-yeon Pak...

Báječná show

Báječná show na motivy bajek La Fontaina nabízí úsměvnou muzikálovou formou barevnou paletu historek ze zvířecí říše, která pobaví nejen dětské, ale i dospělé diváky.

Na kouzelném červeném festivalovém koberci se slétávají významní herci ze zvířecí říše, aby si jako každý rok, nadělili filmové ceny. Pořádek zajišťuje přítomnost krále lva a o zábavu se stará ptakopysk Bobo. Mezi jeho estrádními čísly se promítají známé bajky La Fontaina, zpracovány v různých filmových žánrech od grotesky až po sci-fi. Celou show zaznamenává televizní štáb s režisérem jezevcem v čele. Organizace klape, i když každý bavičův výstup má své kouzlo trapasu. Nakonec se přece jen obecenstvo neudrží a nastane správná mela.

Báječná show, ČR 2001, 73 min., české znění, režie: Vladimír Mráz, hrají: Heidi Janků, Lucie Vondráčková, Žofie Kabelková, Jan Spálený, Jiří Korn, Norbert Lichý, Petr Janda, Vilém Čok...

Český fenomén: Taneční

Celovečerní dokument Bernarda Šafaříka se snaží  zjistit, co přitahuje dnešní mládež na tanečních hodinách, které téměř v nezměněné podobě zažily už jejich babičky či prababičky. Sběrný dokument mapuje v Evropě ojedinělý jev české národní kultury. Režisér sledoval déle než rok dva pražské kurzy - v Národním domě na Vinohradech a na Žofíně, od zápisu přes prodloužené a plesy až po závěrečnou hodinu a humornou formou zachytil přerod nejistých rozpačitých dětí v sebevědomé dámy a pány.

Český fenomén: Taneční, Česká republika 2006, 77 min., české znění, režie: Bernard Šafařík

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám