Hlavní obsah

Řezavá upřímnost i nejistoty a pochybnosti

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věra Chytilová nedávno uvedla do kin svůj film Hezké chvilky bez záruky a ještě než dozněly všechny rozhovory a okamžiky mediální pozornosti, vychází shodou okolností na DVD její filmový portrét Cesta.

Článek

Bosenská filmařka Jasmina Blaževičová, letošní vítězka Berlinale, natočila o nejslavnější české filmařce a člence hnutí Československé nové vlny ze 60. let dokument již před dvěma roky, teprve ale nyní vychází na DVD. Snímek Cesta představuje letmé ohlédnutí a vytyčuje trasu, kterou se ubírala kariéra Věry Chytilové i soukromý život filmařky, matky, manželky, lehkomyslné ženské a vzdorující umělkyně.

Chytilová vypráví notoricky známé historky, jak si za normalizace musela možnost natáčet vždy vyvzdorovat na byrokratech, Ludvíku Tomanovi z Barrandova nebo Miroslavu Müllerovi z odboru kultury na ÚV KSČ. "Hrála jsem tehdy na panickou hrůzu chlapa z hysterické ženské, tak jsem ze sebe dělala hysterku. Věděla jsem, že stojím proti nebezpečnému hlupákovi. A možná proti němu stojím dodnes," uvádí například.

Blaževičová spojuje povídání s ukázkami z jejích slavných filmů Sedmikrásky, Hra o jablko, Panelstory, Faunovo velmi pozdní odpoledne, ale i nedoceněného Vyhnání z ráje, a zároveň nám umožňuje nahlédnout do soukromí letos sedmasedmdesátileté režisérky. Snímek Cesta představuje jakousi návštěvu, při které nahlédneme do nejistot, úzkostí i lpění na domově a pochybností ohledně filmařiny, které bychom u Chytilové ještě tak před dvaceti lety asi těžko mohli očekávat.

Film svědčí o její nezdolné síle, ovšem tahle pozdní bilance je také hořkou, unavenou i řezavě upřímnou zpovědí především ženy, která se slávou rozhodně neopila. "Když se dívám na život, tak se nedívám na dílo, ale divím se, jak to všechno mohl člověk vydržet. Všechna ta trápení! Když jsem milovala, to bylo nejdůležitější. Ostatní mě už nezajímá."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám