Hlavní obsah

Čtenáři Novinek: Nejlepší riffy mají Deep Purple a Nirvana

Novinky, Stanislav Dvořák

Bylo to velmi těsné, ale nakonec se překvapení nekoná. Po dlouhém souboji se Smells Like Teen Spirit od Nirvany (2. místo), zvítězil v anketě, které se zúčastnilo přes 11000 čtenářů Novinek, klasický riff Smoke on the Water (Deep Purple). Na třetím místě je Mama Kin od Aerosmith. Stále můžete posílat nominace v kategoriích: nejlepší zahraniční videoklip (novinkyklip@seznam.cz), nejlepší zahraniční duet (novinkyduet@seznam.cz) a nejlepší zahraniční funky (novinkyfunky@seznam.cz).

Článek

Co se dá dodat k nejslavnějšímu hardrockovému riffu světa? Je to prostě Smoke on the Water - zasvěcení čekali, že anketu vyhraje, a taky se tak po chvíli napětí (první dva dny vedla Nirvana) stalo.

Myšlenka písně vznikla v Montreaux ve Švýcarsku v roce 1971. Na koncertě Franka Zappy tam prý jeden švýcarský fanoušek vystřelil světlici a zapálil celou budovu ("burn the place to the ground"). Nad ženevským jezerem se pak valil dým a to je právě ten notoricky známý "Smoke on the Water". Písnička je geniální jak kytarovým riffem, tak i tím, co k němu přidávají Lordovy hammondky a samozřejmě Gillanův zpěv. Na desce se objevila v roce 1973 (Machine Head).

Skladba Smells Like Teen Spirit od Nirvany vyšla na albu Nevermind v roce 1991. Je symbolem celé grungeové vlny, která zachvátila svět na začátku 90. let. V USA skončila píseň jako devátá v žebříčku nejlepších písní všech dob časopisu Rollingstone. V největší české rockové anketě (42000 hlasujících), která se konala na Novinkách, to dotáhla na třetí místo.

Mama Kin vyšla na první desce Aerosmith v roce 1973. Album tenkrát nebylo moc propagováno a nedosáhlo masového úspěchu. Když později hvězda Aerosmith stoupala, Mama Kin se zpětně proslavila. Skupina prý mívala v Bostonu i rockovou hospodu, která se jmenovala Mama Kin´s. Riff Mama Kin je nepochybně jeden z "nejvypečenějších" v historii rocku. Narozdíl např. od Smells Like Teen Spirit je docela komplikovaný. Svým obdivem ke kytaristovi Perrymu se netají členové Guns´n´Roses, kteří Mama Kin nahráli a také jí několikrát naživo zpívali i s Aerosmith.

ČTENÁŘSKÉ TOP TEN:

1. Smoke on the Water (Deep Purple) - 19%

2. Smells Like Teen Spirit (Nirvana) - 16%

3. Mama Kin (Aerosmith) - 8,4%

4. Bohemian Rhapsody (Queen) - 5,5%

5. Master of Puppets (Metallica) - 3%

6. Sweet Child of Mine (Guns´n´Roses) - 2,5%

7. Highway to Hell (AC/DC) - 2,2 %

8. Vertigo (U2) - 2 %

9. I can´t get no Satisfaction (Rolling stones) 1,6%

10. Stairway to Heaven (Led Zeppelin) 1,6%

Těžko pochopitelný je poměrně malý úspěch skupiny Black Sabbath, která disponuje množstvím všeobecně uznávaných klasických riffů - skladba Paranoid získala jen kolem 1 procenta hlasů, Iron man ani to ne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám