Hlavní obsah

Nové knihy - Paulo Coelho, Ed McBain i Christopher Moore

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z knižních novinek tohoto týdne vás upozorňujeme na soubor Paula Coelha Jako řeka, jež plyne, další příběh policistů ze 87. revíru od Ed McBaina Poldové nebo například humoristický román Christophera Moora Nejhloupější anděl.

Článek

Paulo Coelho: Jako řeka, jež plyne

Kniha Jako řeka, jež plyne přináší sebrané fejetony, články a glosy oblíbeného autora z let 1998 až 2005. Paulo Coelho poznal hodně zemí a v krátkých textech z posledních let spojuje své zážitky z cest, příběhy a setkání s neobyčejnými lidmi se zamyšlením nad odvěkými problémy člověka.

Brazilský spisovatel projevuje neutuchající zájem o všechno, co se děje třebas i v nejvzdálenějších místech světa.

Argo, přeložila Pavla Lidmilová, 179 Kč

Ed McBain: Poldové

Postavu zdánlivě nepolapitelného zločince Hluchého uvedl Ed McBain v tomto již klasickém policejním románu do děje teprve podruhé. Stalo se tak v době, kdy jím smyšlené zločiny a bezmocná neohrabanost policie nápadně připomínaly skutečnost: americká veřejnost byla traumatizována atentáty na vysoce postavené státní úředníky a politiky a popularita policie se pohybovala hluboko pod bodem mrazu. McBainův román má tak vedle zábavné i nepochybně dokumentární hodnotu.

Polít spícího bezdomovce benzínem, zapálit ho a ze skrytu pozorovat jeho utrpení - i to může být zábava pro párek chuligánů v ulicích velkoměsta, jakým je Isola. Pro policisty z 87. revíru jde o další z neradostných, leč rutinních úkolů. I proto zpočátku podcení výhrůžný dopis, který obdrží jeden z vysokých městských úředníků. Když zůstane ležet s kulkou v hlavě, popraven před zraky veřejnosti, aktivita policejních složek se soustředí novým směrem...

BBart, překlad Jan Zábrana, váz., 242 str., 199 Kč

Jean Plaidy: Královnino tajemství

Cyklus Královny Anglie pokračuje příběhem francouzské princezny Kateřiny z Valois (1401 - 1437), dcery francouzského krále Karla VI., zakladatelky dynastie Tudorovců. Ta nám zde svěřuje svůj příběh, počínaje složitým dětstvím prožitým v nehostinném odlehlém venkovském domě, kam ji, její početné sourozence a nemocného královského otce odklidila ctižádostivá matka.

Následuje další ponuré období, kdy je vyměněna za požadavky anglického krále Jindřicha V. na Normandii a Akvitáni, a stává se v r. 1420 jeho chotí a o rok později je korunována anglickou královnou. Toho roku se jí narodí syn, pozdější král Jindřich VI. Je jí však záhy odebrán, aby byl náležitě vychován v královském duchu. Zanedlouho umírá na rány z boje i její manžel...

Baronet, překlad Dana Šimonová, 336 str., váz., 229 Kč

Martin Waller: Absolutní trest

Autor beletristickou formou mapuje celou problematiku hrdelní spravedlnosti: rozhodování porot a soudů, udělování milosti, pobyt na cele smrti či samotný výkon trestu, který může být proveden pěti různými způsoby.

Každá z povídek představuje samostatný příběh člověka, který byl právem či neprávem odsouzen, a každá se dotýká problémů, které existenci absolutního trestu provázejí: možnost justičního omylu, neúspěšný průběh exekuce nebo zkorumpovatelnost právního systému.

Domino, váz., 400 str., 199 Kč

Christopher Moore: Nejhloupější anděl

Nejhloupější anděl získal v roce 2005 ocenění Quill Book Award pro nejlepší román v kategorii sci-fi/fantasy/horor.

Vánoce se vkradly do Pine Cove: táhly za sebou řetězy, stužky a zvonky, vydechovaly vůni vaječného punce, čpěly borovicí a jako omrzliny od dlouhého sezení pod jmelím kolem sebe šířily úděsně slavnostní atmosféru.

Byl předvečer (no dobře, spíš před týden) Vánoc a všichni obyvatelé maličké vesničky Pine Cove v Kalifornii zuřivě nakupovali, balili dárky/sebe na cesty a všeobecně se dostávali do prázdninové nálady. Vždyť byl přece svátek ště-ště-štěstí a pohody. Ale zdaleka ne všichni byli šťastní. Malý Joshua Barker zoufale toužil po vánočním zázraku. Ne, nebyl na smrtelné posteli, ne, jeho milovaný pes se nikam nezaběhl. Ale Josh si byl naprosto jistý, že právě viděl, jak Santa dostal po hlavě lopatou, a tak se ten sedmiletý kluk urputně modlil: Prosím, Santo, vstaň z mrtvých.

BBart., překlad Tomáš Jeník, 216 str., váz., 199 Kč 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám