Hlavní obsah

Tak trochu drsnější Pupendo

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Život těch druhých německého režiséra Floriana Henckela von Donnersmarcka uzavřel jednu kapitolku ve filmové historii tzv. postkomunistických zemí. Smířlivých retrofilmů o době nedávno minulé už mají Němci i Češi dostatek. Z Berlína, či přesněji řečeno z Mnichova, teď zavál chladný vítr. Špiclové a konfidenti Stasi (německé StB) totiž na legraci moc nejsou.

Článek

Češi mají Pelíšky a Pupenda, Němci svoje Sonnenallee a Goodbye Lenin. Všechny filmy jsou si trochu podobné v tom, že nešetří humorem a na minulost se dívají jako na staré černobílé fotky. Ne že by zakrývaly pravdu, ale nechtějí to moc "hrotit", jako by chtěli říct "no jo, byla blbá doba, ale co se dá dělat". Diváci totiž mají rádi vzpomínání a umírněné tragikomično, v tom jsou si Češi a východní Němci velice podobní.

Von Donnersmarck na to šel úplně jinak. Všechno přizpůsobil tomu, aby vznikl mimořádně mrazivý film. Ukáže podzimní šedivé ulice východního Berlína a ošklivý věžák, kde bydlí velmi inteligentní a velmi smutný agent Wiesler (Ulrich Mühe). V suchých, tichých záběrech se dozvíme, že nemá rodinu a příležitostně se stýká s vyžilou prostitutkou, která obšťastňuje i ostatní agenty Stasi.

Denně odposlouchává byt úspěšného autora Dreymana (Sebastian Koch) a jeho milenky Christy-Maria Sielandové (Martina Gedeck). Je příliš chytrý na to, aby mu nedošlo, že jejich život je ten skutečný a jeho ten špatný. Postupně přestane sloužit Stasi. Do zápisů píše nesmysly (Dreyman píše hru k 40. výročí NDR...) a přesvědčuje o tom i svého bodrého kolegu, jehož duševní omezenost tvoří efektní protiklad k Wieslerově mlčenlivé až děsivé přemýšlivosti.

Wieslerův nadřízený Grubitz (Ulrich Tukur) mu pomalu přestává věřit. Jeho charakter vystihuje scéna s mladým policistou, který začne u oběda vyprávět vtip o Honeckerovi. Grubitz se chvílemi baví, pak řekne, že mu zničí kariéru a když se nabaží jeho strachu, zase bodře naznačí, že je to spíše jen legrace.

Když Dreymanova láska pod nátlakem prozradí informace o protistátním článku pro západoněmecký Spiegel, Dreyman pozná, kdo ho udal a vše spěje k neutěšenému konci.

Film Život těch druhých je zajímavý už tím, že si zvolil za hlavní téma činnost tajných policií za minulého režimu a nesnaží se ani pohladit, ani ohromit. Celé drama se odehrává pod povrchem, v hlavách zasmušilých postav bloumajících po nezdravém šedém městě.

Film uvede ve čtvrtek 5. října ve 20:00 pražské kino Aero v rámci festivalu Der Film. Později se má dostat do běžné distribuce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám