Hlavní obsah

Designblok: kreativita, důvtip a styl pro každého

Novinky, Kateřina Farná
PRAHA

Ještě nedávno byl pro nezasvěcené problém narazit v ulicích pražské metropole na obchůdek s designovými "vychytávkami". Mílovými kroky ale Praha dohání světová velkoměsta. Důkazem je také osmý ročník přehlídky novinek světového designu Designblok ´06, který pokračuje do neděle na několika pražských místech. A opět je na co se těšit!

Článek

Dny designu mapují designérské dění ve městě prostřednictvím samostatných výstav nejen v ukázkových prodejnách jednotlivých firem (showroomech) a galeriích, ale i v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze a karlínském Superstudiu Designbloku. Letos se přehlídka zaměřila na rodinné bydlení a domova (nábytek, bytové doplňky a textilie), nebudou chybět ani módní a kadeřnické přehlídky, šperky, výstava fotografií, filmy o designu a překvapení od Škoda Auto, nová Škoda Joyster  - extravagantní vůz ostře žluté barvy (více informací ZDE).

FOTO: Klasický nábytek s moderním rukopisem Marcela Wanderse

Designblok ´06 letos přilákal řadu osobností, i vizionáře Marcela Wanderse, holandského rodáka spjatého s fenoménem Droog Design. Ten v úterý prezentoval v showroomu Bulb by Horizont práci svého studia a na VŠUP vedl se studenty seminář. "Myslím si, že je důležité naslouchat materiálům. On totiž sám nejlíp ví, jak vypadá nejkrásněji. Má v sobě nejspíš něco jako inteligenci. A kdybych si mohl vybrat jakoukoli látku, byl by to lidský mozek. Fascinuje mě vzduch a všechny ty zahyby v něm," nechal nahlédnout do svých tvůrčích postupů extrovertně zábavný umělec. Více informací a ukázek z jeho tvorby na www.marcelwanders.nl .

Navrhněte si vlastní boty!

FOTO: Je to květina, hmyz nebo snad křeslo?! Netradiční tvar a materiál, to je stylový polstrovaný nábytek italské firmy Moroso.

Cílem akce, která vychází z účasti stovky tvůrců (60 působících v České republice) je zpřístupnění a "sblížení" užitého umění s širokou veřejností. Ústředním místem setkání je karlínský bytový komplex River Diamond, kde v Superstudiu probíhá doprovodný program: ukázky interiéru bytů, Nike Fashion Laboratory (kde si můžete navrhnout vlastní boty) i díla více jak padesáti designérů.

V rámci projektu Domov můj přetvořily dvanáct luxusních bytů vybrané interiérové firmy (Living space, Vitra koncept, Akit, Bulb by Horizont a další), na nichž ukážou, jak funguje užité umění jako celek v reálném prostředí. Návštěvník tak bude mít unikátní možnost konfrontovat stylové prezentace vzorových bytů a objevit nádherné věci - třeba lampu s andělskými křídly, vázu ve tvaru továrny, stylový italský nábytek v moderním hávu Moroso, čisté tvary a linie nebo divoké barvy, ultramoderní futuristické vize či tradiční ruční práce.

Designblok je o městě

Čisté linie od Jiřího Pelcla

A něco málo k bohatému a pestrému programu. Zajímavý je projekt Mléčná dráha (Milky Way), kde se představí významní tvůrci nastupující středoevropské generace. Poutavou prezentaci Instant Home (nafukovací a přenosný domov) přivezla německá architekta a designérka Valeska Peschke. O odlišný přístup k bydlení se pokusí projekt Idealistic Home, v němž základní roli hrají emoce, sny, moře a vítr.

V Uměleckoprůmyslovém museu v Praze nabídne Jiří Pelcl s výstavou Subjective x Objective čisté sklářské umění, Jerry Koza a Anna Hanzalová zase futuristicky zpracované předměty každodenní potřeby a módní návrhářky ze studia Sisterconspiracy novou kolekci pánských oděvů, inspirovanou punkem.

A jak vidí design architekt a designér Bořek Šípek: "Pojímám jej jako ztvarování prostředí, jako zrcadlo kultury a vývoje." A takový je i letošní ročník.

Kam se jít podívat
4.10.18:00Výstavní síň Mánes - Intercity: Berlín - Praha (designéři z Berlína designérům z Prahy)
5.10.21:00Danube House: módní přehlídka mladých módních návrhářů
6.10.19:00Vinohrady dohromady - novinky Artemide
7.10.14:00 - 20:00Superstudio Designbloku ´06: Design market (bude probíhat trh, možnost nákupu přímo od designérů)

Více informací na www.designblok.cz . Vstupné se platí jen v sobotu: do Superstudia je 90 Kč, studenti a děti do 15let za 40 Kč (platí pro opakovaný vstup).

KAM ZA INFO

Superstudio Designbloku ´06

River Diamond, Rohanské nábřeží, Praha 8

Út - Ne 10:00 - 20:00, So až do 22:00

Uměleckoprůmyslové museum v Praze

17. listopadu 2, Praha 1

Út - Ne 10:00 - 18:00

Design centrum ČR, Mozarteum

Jungmannova 30,  Praha 1

 Út - Ne 10:00 - 20:00

Výstavní síň Mánes

Masarykovo nábřeží 250, Praha 1

Út - Ne 10:00 - 18:00

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám