Hlavní obsah

Bývalá kapela Boba Marleyho zahraje v Praze

Novinky, Stanislav Dvořák

Legendární kapela Boba Marleyho The Wailers vystoupí 8. listopadu v pražském klubu Roxy.

Článek

The Wailers jsou patrně nejslavnější a jednou z nejdéle existujících reggae skupin na světě. Hrát začali v roce 1963, prodali milióny desek a pokračují i po smrti nejslavnějšího reggae zpěváka historie Boba Marleyho, který v roce 1981 podlehl rakovině.

S Wailers natočil Marley zásadní hity jako No Woman No Cry, Get Up Stand Up, či Could You Be Loved. První ze jmenovaných písniček zvolilo více než 8 tisíc respondentů ankety Novinek za nejlepší reggae všech dob. [celá zpráva]

"Současný šéf The Wailers Aston "Familyman" Barrett, který hraje na basovou kytaru, byl hudebním režisérem Boba Marleyho a je zároveň jediným žijícím hudebníkem, který stál u Boba Marleyho téměř od začátku jeho kariéry. S Astonem Barrettem přijede do Prahy např. kytarista Al Anderson či klávesák Ernest Keith McLeod. 

The Wailers založili na Jamaice v roce 1963 Bob Marley, Peter Tosh a Bunny Wailer (a několik dalších - ne tak významných hudebníků, kteří v roce 1966 z kapely odešli). V roce 1969 se k triu připojili bratři Barrettové - Aston "Familyman" a Carlton. V roce 1973 se původní sestava rozpadla a každý ze tří zakládajích členů šel svojí cestou - Bob Marley pokračoval dále pod názvem Bob Marley and The Wailers s bratry Barretovými a dalšími muzikanty.

Dnes je hlavním členem The Wailers Aston "Familyman" Barrett. Kromě hry na basovou kytaru, klávesy, kytaru a bubny, byl hudebním režisérem a tvůrcem tak typického podiového i studiového zvuku Boba Marleyho a tehdejších The Wailers.

Byl zodpovědný za výběr externích hudebníků, vedl zkoušky a jeho zkušenosti sloužily jako základ světového úspěchu Boba Marleyho a jeho kapely. Teprve po roce 1969, kdy se Bob Marley a The Wailers spojili s bratry Barrettovými vykročila kapela z omezeného okruhu známosti na Jamajce a začala bodovat ve světových hudebních žebříčcích.

V roce 1973, když zůstal z původních tří zakladatelů The Wailers pouze Bob Marley, Aston "Familyman" Barrett sehnal další muzikanty a společně vytvořili velmi ceněnou desku "Natty Dread", na které se objevila i první verze legendární písně No Woman No Cry.

Koncert začíná 8. listopadu v 19.30, vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro za 870 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám