Hlavní obsah

Chci vzít jen kytaru a psát písničky

Právo, Šárka Hellerová

Chris Rea vydal koncertní záznam The Road to Hell a s Právem hovořil o novém DVD i o přelomu v kariéře a chuti začít hrát jinak.

Článek

Proč jste se rozhodl vydat album a DVD ze svého letošního turné?

Pětadvacet let dělám nějakým způsobem hudbu. Chtěl jsem tuto kapitolu uzavřít, nechtěl jsem skončit jen tak.

Prý bylo vaše letošní turné Farewell Tour úplně poslední. Opravdu už nebudete koncertovat?

To není pravda, budu koncertovat. Určitě chci koncertovat, ale bude to v jiném stylu.

Dvakrát jste během své kariéry vystoupil v Praze. Byly pro vás koncerty v Česku něčím zajímavé?

Když někde hraju, většinou přiletím, odehraju koncert a druhý den ráno jedu na letiště a odlétám na další koncert. Takže jsem Prahu skoro nepoznal. Ale bylo tam skvělé publikum, to si pamatuju.

Nedávno jste prodal své studio v Cookhamu. Znamená to, že přestanete nahrávat?

Já myslel, že o tom nikdo neví. Kdepak, nepřestávám nahrávat, ale už nechci využívat veškeré té techniky, kterou bylo studio v Cookhamu vybaveno. Chci nahrávat víc postaru a k tomu tak moderní studio nepotřebuji. Chci prostě vzít kytaru a dělat písničky.

Loni vyšlo vaše dvanáctideskové album Blue Guitars. Na každém cédéčku jste prezentoval jiný druh blues. Tvrdil jste, že je to vaše škola posluchačům. Jaké ohlasy na tu desku máte?

Prodalo se jí opravdu hodně. To myslím, hovoří za vše. Mám z toho radost. Neumístilo se sice v žebříčku, dvanáct desek najednou je na hitparády opravdu hodně, ale spokojený jsem. Podle mne to byl úspěch.

Je pravda, že jste po svém pobytu v nemocnici v roce 2001 začal skládat jednu píseň denně?

Je to tak, ale nesouvisí to s mým pobytem v nemocnici. Dělal jsem to už předtím. Skládání je moje práce, dělám muziku a pracuji každý den. Je to přirozené. Ano, každý den složím píseň.

V roce 1983 jste na desce Water Sign vydal píseň Candless, kterou jste napsal po návštěvě Polska lidem ze zemí východního bloku. Jaká je historie té skladby?

Ta písnička dnes už ztrácí svůj význam, protože východoevropské země jsou svobodné. Napsal jsem ji poté, co jsem byl na konci 70. let v Polsku za přáteli. Tehdy všichni cítili, že se určitě brzy něco stane. Nikdo ale nevěděl co. Přijede armáda, nepřijede? Ta atmosféra byla tak silná, že jsem o tom chtěl napsat.

Sledujete politickou situaci ve světě? Jaký na ni máte názor?

Bush a Blair by už měli skončit. Myslím, že za pár let se bude v učebnicích dějepisu o téhle době psát jako o zlomové, jako o době, která změnila styl politiky. Vládnou média. Je jich tolik, že Bush a Blair ve své pozici prostě nemohou lhát. Nedokážu si vysvětlit, jak mohou být tak naivní. Všechno se zjistí, jsou pod neustálým dohledem. Kdyby byli ředitelé ve velké společnosti, dávno by dostali padáka. Jsou to lháři. 

Reklama

Výběr článků

Načítám