Hlavní obsah

Jeď, Eltone, jeď!

Novinky, Stanislav Dvořák

Elton John vydává nové řadové album The Captain & The Kid. Veterán ze sedmdesátých let, od kterého se neočekává nic převratného, připravil velice příjemnou nadžánrovou hudební směs a potvrdil, že nepatří do starého železa.

Článek

Je Elton John popař, nebo bluesman se sklony k plačtivým country vyhrávkám? Po poslechu alba The Captain & The Kid, které navazuje na uznávanou desku ze sedmdesátých let Captain Fantastic And The Brown Dirt Cowboy, se na to dá jen těžko odpovědět. Nejspíše od všeho trochu.

Při skládání zjevně vychází z klavíru, ale pak nanáší další a další vrstvy kytar, varhan i dalších nástrojů a vzniká chytlavá mnohovrstevnatá popmusic. Elton John si pohrává s hlasem jako na horské dráze. Dlouhé výjezdy do výšin následují prudké sjezdy a na jeho věk mu to zpívá úžasně - posluchač si užívá popík a někde v pozadí pořád slyší blues.

Na albu se hodně vzpomíná, ale ani jedna z písniček není vyloženě špatná nebo příliš sentimentální. Buď je skvělá, nebo standardní. Možná, že Captain & Kid se letos usadí mezi deseti nejlepšími popovými deskami.

Elton John: The Captain & The Kid, Universal 2006

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám