Hlavní obsah

Čtenáři Novinek: Nejlepší kytarové sólo je v Nothing Else Matters

Novinky, Stanislav Dvořák

Do další kategorie pokračující ankety Novinek přišlo 27122 hlasů. Nejlepší kytarové sólo je podle čtenářů v písni Nothing Else Matters (Metalllica). Na druhém místě skončili Led Zeppelin a Stairway to Heaven, na třetím Deep Purple a Child in Time. Stále můžete posílat nominace na nejlepší zahraniční videoklip (novinkyklip@seznam.cz).

Článek

Vítězná skladba Nothing Else Matters vyšla na legendárním "černém albu" v roce 1991. Znamenala obrovský zlom v kariéře Metalliky, protože do té doby se zaměřovala na ostrý thrash metal. Když přišla s rockovou baladou, skalní metalisté byli znechuceni.

Skupina ale uspěla u nové generace dospívajících posluchačů a došlo tak k paradoxu - v devadesátých letech se Metallica začala masově hrát na diskotékách, k velké nelibosti diskofilů a technařů. Některá česká rádia písničku hrají dodnes a velmi populární je také coververze od Apocalyptiky. Samotné sólo však není moc výrazné a většina hudebních publicistů by asi s výsledkem ankety nesouhlasila. 

Největším překvapením ankety byl fantastický úspěch skandinávského jazzmana Eivinda Aarseta, který získal téměř stejně hlasů jako Guns ´n´ Roses (cca 4,9%). Na umělce, o němž se píše téměř výhradně v jazzových časopisech a česká média ho naprosto ignorují, je to neuvěřitelný úspěch.

TOP TEN

1. Metallica - Nothing Else Matters 17,6%

2. Led Zeppelin - Stairway to Heaven 11%

3. Deep Purple - Child in Time 7,1%

4. Guns n Roses - November Rain 4,9%

5. Aarset/Andersen - Divine Command 4,9%

6. AC/DC - Let There Be Rock 3,2%

7. Queen - Bohemian Rhapsody 3,2%

8. Hendrix Jimi - Hey Joe 3,15%

9. Pink Floyd - Comfortably Numb 3 %

10. Eagles - Hotel California 2,5%

Aarset začínal jako metalový kytarista, ale brzy začal experimentovat s jinými styly. Spolupracoval s Bendikem Hofsethem a Bugge Wesseltoftem. Jeho první sólové album Électronique Noire bylo hudebními publicisty přijato s nadšením. Jinak Aarset přispěl na mnoho jiných desek umělců jako jsou Ray Charles, Dee Dee Bridgewater či Ute Lemper.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám