Hlavní obsah

Ministerstvo kultury nemá slíbené milióny pro filmaře

Právo, Novinky, ČTK, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr kultury Martin Štěpánek (nestr.) ve středu představil v patetickém až nacionálně laděném projevu priority ministerstva kultury. Dotkl se i žhavých kauz včetně odvolání ředitele Národního divadla Daniela Dvořáka. Má podezření, že po odvolání si nechal vyplatit mimořádné odměny. Ministr také sdělil, že filmaři nedostanou 400 miliónů korun, které jim politici slíbili na schůzce v Karlových Varech v rámci filmového festivalu.

Článek

Štěpánek dlouho nemínil sdělovat žádné podrobnosti o účetnictví Národního divadla. V středu však svůj postoj změnil. Uvedl, že den před svým odvoláním Daniel Dvořák vyplatil mimořádné odměny pro deset zaměstnanců v celkové výši 820 tisíc korun, přičemž nejvyšší činila 120 tisíc korun. Osobně se ministr domnívá, že Dvořákovo rozhodnutí o vyplacení odměn bylo antedatované, a o odměnách rozhodl až 12. září, kdy už byl odvolán. Ministr neuveřejnil, komu byly peníze vyplaceny, protože by tím porušil zákon o ochraně osobních dat.

Ministr uvedl, že na další otevřený dopis tří šéfů souborů ND zatím nereagoval, protože jej dostal příliš pozdě.

Šéfové souborů ND se obrátili na premiéra

Šéfové tří uměleckých souborů Národního divadla napsali premiérovi Mirku Topolánkovi otevřený dopis. Žádají ho v něm, aby se vložil do situace, která v divadle nastala odvoláním ředitele Daniela Dvořáka. Považují toto odvolání stále za nezdůvodněné.

"Věříme, že se svou autoritou zasadíte o to, aby tato záležitost byla uvedena do pořádku a aby se pro příště takto nezacházelo s čelními představiteli našich národních kulturních institucí," napsali Topolánkovi Michal Dočekal, Jiří Nekvasil a Petr Zuska v dopise, který byl doručen na úřad vlády ve středu.

Filmaři nedostanou slíbenou podporu

Štěpánek také uvedl, že bohužel nemá 400 miliónů korun pro filmaře, které jim politici slíbili při schůzce na karlovarském filmovém festivalu. Schůzky se účastnili politici napříč politickým spektrem. Peníze podle Štěpánka ve státním rozpočtu nejsou.

Štěpánek chce s filmaři dál jednal. Sdělil, že by raději vyjednal nový zákon o kinematografii. Podle něj ten minulý neprošel kvůli tom, že byl nedostatečně vyjednán. Domnívá se, že lépe připravená kuloárová jednání umožní najít konsensus a zákon prosadit.

Když nebyl na jaře zákon přijat, filmaři se vzbouřili a začali stahovat své snímky z festivalu ve Zlíně. Producent Ondřej Trojan podmínil účast Krásky v nesnázích na karlovarském MFF schůzkou s politiky, z té vzešel slib čtyřsetmiliónové podpory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám