Hlavní obsah

Cave nabídne v Praze komorní vystoupení

– PRAHA

Australský zpěvák Nick Cave, který vystoupí 30. září v pražském Kongresovém centru, je častým hostem na tuzemských pódiích. Do České republiky se od počátku devadesátých let, kdy jsme ho mohli vidět poprvé, pravidelně vrací a nabízí tak možnost sledovat, jak se vyvíjí.

Článek

Cave už dávno není rozervancem, kterého málem zabily drogy. Zklidnil se, stal se citlivým interpretem hořkých a hlubokých balad. Jeho vývoj od divokého a vzteklého rebela, jemuž učaroval post punk, k anarchistovi a desperátovi, který mohl existovat jen v šedé zóně Západního Berlína, až k vypravěči balad, je postupný a logický.

Cave už ve svých divokých začátcích čerpal vedle post punku, ze syrového blues (viz píseň Tupelo) a vždy kladl důraz na příběhy. Postupem času se mu také povedlo všechny tyto aspekty integrálně zahrnout do své tvorby a sladit formu s obsahem.

Slibně se rozvíjející sólovou dráhu, na níž se vydal v roce 1984, když vydal album From Her To Eternity, však zbrzdila závislost na heroinu. Teprve album na Tender Pray z roku 1988 se mu podařilo plně ukázat své kvality, které potvrdil i Henry´s Dream čerpající i z australské country. I poté, co se uklidnil, fascinovaly ho bizarní příběhy, což ukázala deska morytátů Murder Ballads, na níž se objevil i duet s Kylie Minogue Where The Wild Roses Grow.

Aktuální pražský koncert je označován samotným protagonistou za sólový, což však není přesné. Spíš by se dalo hovořit o unplugged nebo poloakustickém vystoupení. Cavea, který bude zpívat a hrát na piano, v pražském Kongresovém centru doprovodí houslista a mandolinista Warren Ellis, baskytarista Martyn P. Casey a bubeník Jim Sclavunos. Vystoupení ukáže odlišnou podobu Cavea, než loňská rocková show na festivalu Love Planet.

Reklama

Související témata:

Související články

Bargeld odešel od Cavea

Kytarista Blixa Bargeld, člen industriálních Einstürzende Neubauten, po dvaceti letech opouští doprovodnou skupinu Nicka Cavea Bad Seed, ve které hraje...

Utajené syrové album Nicka Cava

Encyklopedie mluví jasně - po rozpadu divokých The Birthday Party australský zpěvák Nick Cave založil vlastní skupinu Bad Seeds. Diskografie to potvrzuje -...

Výběr článků

Načítám