Hlavní obsah

Film Prachy dělaj člověka inspirovaly velké loupeže

Právo, Věra Míšková

Podle případů dvou největších českých loupeží posledních let - dejvické pošty a přepadení auta se 150 milióny korun - napsal scenárista Radek John kriminální komedii Prachy dělaj člověka. Natočil ji režisér Jiří Chlumský s hereckým triem Tomáš Hanák, Ondřej Vetchý a Michal Suchánek v hlavních rolích a již zítra vtrhnou tito čeští Dannyho parťáci v rekordním počtu 48 kopií do českých kin.

Článek

"Mrzí mě, že o mně říkají český Paul Newman nebo český George Clooney. Nechápu, proč se nemůže o nich říkat americký Tomáš Hanák," zasmál se na setkání s novináři po projekci filmu herec, který je ve filmu šéfem respektive hnacím motorem zlodějské party.

Ondřej Vetchý naopak srovnání "prachů" s "parťáky" odmítl: "Porovnávat americkou provenienci s českou je sebevražedné v každém ohledu," řekl a nad otázkou, zda podle něj skutečně prachy dělaj člověka, se zamyslel: "V tomto společenství lidí v postkomunistickém čase se to tak může jevit, ale já si to nemyslím, a kdo ano, dělá chybu. Pokud by to totiž tak bylo, neobhájili bychom vůbec svou existenci na tomto světě," řekl Vetchý a Hanák k tomu dodal: "Krátkodobě prachy člověka dělaj, vidíme to kolem sebe, ale nemusí to být definitivní, prozření je možné. Baví mě pozorovat, jak se lidé vlivem peněz mění - samozřejmě jen na povrchu."

Ačkoliv zloději nebyli dosud dopadeni, usvědčeni a odsouzeni, John na otázku Práva, co mu bylo inspirací k napsání jednotlivých postav, odpověděl: "Já ty pachatele znám a zná je i několik investigativních novinářů. Myslím, že v případě dejvické pošty udělala policie několik chyb, že tato loupež mohla být vyšetřena. Banka bude možná odhalena už brzy, policie ví víc, než teď zveřejňuje," řekl John, který je díky mnohaleté práci v pořadu Na vlastní oči dobře obeznámen s mnoha trestnými činy i zákulisím jejich vyšetřování a souzení. Proto také ve filmu upozornil mimo jiné na souvislosti mezi zločinem a zkorumpovaností soudců.

Chlumský: bylo to smíření

Film vznikal dlouho, první verzi scénáře napsal John před pěti lety, dlouho se sháněly peníze, měnil se režisér. Nakonec na řídící stoličku usedl Jiří Chlumský. "Bylo to smíření s tím, co je," vzpomíná teď už s úsměvem. "Když jsem nastoupil, byly už roztočeny dvě scény, scénář byl v troskách, stát byl v troskách, a pak mi ještě pustili připravené záběry ze Srí Lanky -aby mě přesvědčili, že to stojí za to. Řekl jsem, ať je nabídnou nějaké cestovce. Ale nakonec jsem na nabídku kývl, protože mám rád takové příběhy a mám rád Tomáše Hanáka a Ondřeje Vetchého. Ostatně potom už se vyvrbil naprosto profesionální štáb, začali jsme docela normálně pracovat a mně se pracovalo dobře i s herci, které jsem neznal, jako Michal Suchánek nebo Renata Visnerová," řekl Chlumský.

Příběh zlodějské trojice má "našlápnuto" na pokračování, producent Jan Nejedlý by se tomu nebránil. "Stanovili jsme si metu 450 000 diváků, pokud jich tolik přijde, určitě by to za pokračování stálo," řekl, ale John vzápětí poznamenal, že on by se rozhodně nezúčastnil. "Je to portrét doby, kdy po sametové revoluci přišel sametový zloděj a v bankách byly ukradeny stovky miliard. Nad tím lze jen skřípat zuby, nebo se tomu smát. Zkusil jsem to druhé, ale nemyslím, že by se to mělo opakovat," řekl John.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám