Hlavní obsah

Cenu Emmy získal seriál o otroctví

Televizní seriál o otroctví ve Spojených státech získal v noci na úterý v New Yorku národní cenu Emmy za nejlepší historický dokument. Americká Národní televizní akademie mu dala přednost před dalšími čtyřmi nominovanými pořady, mezi něž byl zařazen i česko-slovensko-americký televizní film Síla lidskosti slovenských autorů Mateje Mináče a Patrika Pašše.

Článek

Čtyřdílný projekt Otroctví a zrod Ameriky (Slavery And the Making of America) nekomerční televizní sítě PBS se týká významného fenoménu, který navždy ovlivnil vývoj v Severní Americe. Na otroctví pohlíží jako na integrální součást rozvíjejících se Spojených států a na příbězích několika černých otroků ilustruje aktivní roli Afričanů v boji za přežití svého poddanství a formování vlastních životů.

Slovenští tvůrci neskrývali po vyhlášení vítěze v jejich kategorii zklamání. Za velký úspěch ale označili i samotnou nominaci, která je zařadila mezi špičku světové televizní dokumentární tvorby. "Jen společnost HBO vyrábí ročně desítky a desítky dokumentů," připomněl režisér Matej Mináč. Skutečnost, že se snímek nakonec dostal do nejužšího výběru, je sama o sobě významným uznáním, řekl.

Film Síla lidskosti, oceněný už v roce 2002 mezinárodní televizní cenou Emmy, pojednává o Angličanu Nicholasi Wintonovi, který těsně před druhou světovou válkou zachránil téměř sedm set zejména židovských dětí z bývalého Československa. V Británii pro ně nalezl náhradní rodiny, a děti tím unikly pozdějším transportům do koncentračních táborů. Winton sám na své skutky nikdy neupozorňoval. Američtí televizní diváci měli možnost vidět film loni při několika uvedeních v síti společnosti HBO/Cimenax.

Proti premiéře před čtyřmi lety byl snímek rozšířen o nové poznatky, mimo jiné díky tomu, že tvůrci našli další osoby, které Winton zachránil před nacistickým holokaustem, řekl producent filmu Patrik Pašš. S příběhem Nicholase Wintona, na němž spolupracovaly Česká televize a Slovenská televize, se už seznámili diváci v asi 40 zemích světa. V řadě z nich vzbudil mimořádný zájem školní mládeže o pátrání po zachráněných dětech, které často ani nevědí, za jakých okolností unikly před bezmála 70 lety nacistickému vyvražďování. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám