Hlavní obsah

Jemná deska drzého Timberlakea

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemnoho zpěváků na světě si zasluhuje přídomek "superhvězda". Američan Justin Timberlake mezi ně patří. Doma za oceánem dosáhl takového věhlasu, jakému se v Evropě těší například jeho souputník a rival Robbie Williams. Co by ovšem oba dali za to, kdyby se jim podařilo přesvědčit i lán světa spřízněný s tím druhým.

Článek

A tak byť singl z nové Timberlakeovy desky FutureSex/Lovesounds nazvaný Sexyback okamžitě vstoupil do evropských rozhlasových rotací a lze říci, že zaujal, Timberlake to bude mít na starém kontinentu těžké. S novou deskou i proto, že je na ní obrovský vliv populárního r'n'b. V Americe populárního.

Jeho debutové sólové album Justified z roku 2002 si koupilo více než sedm miliónů posluchačů. Jako jeden z pěti členů boybandu 'N Sync se podepsal pod hity Pop, Gone nebo Girlfriend. Po rozchodu formace začal po vlastních rozbíjet zaoceánské hitparády.

Na Timberlakeově druhém albu FutureSex/Lovesounds najdeme čtrnáct nablýštěných popových skladeb, které přijímají ovanutí zmiňovaným r'n'b, soulem, hip-hopem a v náznacích také klasickým blues. Své hlasy mu zapůjčili Nelly Furtado, Mario, T. I. a India Arie, producentsky je zaštítili Timbaland, Rick Rubin, JAWBreakers a sám zpěvák. Velmi silné složení, takové, které umí vyrobit kvalitní produkt. Rubin si například pohlídal, aby desku neposlouchalo jen určité spektrum -náctiletých posluchačů, nýbrž aby byla přístupná i davům jiných.

Je to ve svém stylu velice pestré album. Je z něho cítit, že je Timberlake nachystal s láskou a obrovskou úctou k hudbě, která mu přinesla popularitu. Možná je jen trochu vlažné, ovšem to je pro Evropanovo ucho r'n'b často.

Minulý týden se Timberlake objevil jako host v populární talk show Davida Lattermana. Během večera musel odpovědět na řadu nepříjemných otázek, dotýkajících se například incidentu s Janet Jacksonovou, které během přenosu z finále amerického Superbowlu v roce 2004 odhalil ňadro.

Byl nucen také vysvětlovat, proč při rozhovoru pro hudební časopis Rolling Stone v Amsterdamu kouřil marihuanu s novinářem magazínu. "Slibuji, že se už nikdy nedotknu drog," odvětil zpěvák, rudý až za ušima. V roce 2004 se při předávání cen Grammy veřejně omluvil i za kauzu s Jacksonovou. V tom světle je téměř k nevíře, že tenhle holomek dokáže nahrát tak jemnou desku.

Justin Timberlake: FutureSex/Lovesounds Sony BMG, 66:16

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám