Hlavní obsah

Vyhrála Bella. Česká Kráska se prodala do USA

Právo, Michal Procházka

Jeden z největších filmových festivalů na světě, MFF Toronto, uzavřel v sobotu 31. ročník. Nejprestižnější cenu, o které hlasováním rozhodují diváci, získal americký snímek Bella Mexičana Alejandra Gomeze Monteverdeho. Vyhrála Bella, tedy Kráska, jež je jiná než Hřebejkova Kráska v nesnázích, která se v Torontu promítala v nesoutěžní Sekci současného světového filmu.

Článek

Monteverdeho snímek je komornější, i když také hraje na to, že se díváme na hodně lidský film o zrádnostech života. Osudový příběh líčí dvojici outsiderů, kteří se ocitají během jednoho dne v New Yorku, zažívají rychlé milostné vzplanutí a výbušný vztah, který nenávratně ovlivní životy obou. Člověk se ale neubránil dojmu, že podobný film už viděl mnohokrát.

Na rozdíl od diváků přemýšleli kritici spíše politicky a jejich cena připadla kontroverznímu britskému snímku označovaném D. O. A. P. nebo také Smrt prezidenta, promítanému v sekci Visions. Mystifikační dokument Gabriela Rangeho líčí, co by se stalo, pokud by došlo k atentátu na prezidenta USA George W. Bushe. Při vstupu na projekci v Torontu panovala bezpečnostní opatření, u vchodu došlo i na prohledávání tašek.

Samotný film ukazuje, jak v atmosféře strachu, populismu a mediální manipulace může dojít k pozvolnému nástupu totality. Ovšem film je především úmorně dlouhý a v podstatě bez nadsázky paradokumentu. Torontský festival je mamutím podnikem, kde každý rok projde mnoho filmů bez povšimnutí.

Na rozdíl od loňského Štěstí Bohdana Slámy lze letos říct, že o Hřebejkově Krásce v nesnázích se v zákulisí nemluvilo, moc kladné ani záporné pozornosti si nezískala. "Lidé na projekci reagovali jako na film, který není ani mimořádně dobrý, ani špatný," říkal například Čechokanaďan a novinář z Toronta Aleš Březina. Zatímco během karlovarského festivalu vyšla v americkém časopisu Variety velmi příznivá recenze, na torontském festivalu jsem neviděl jedinou zmínku v novinách.

Přesto zájem projevily některé distribuční společnosti. "Uvedení ve Spojených státech je jasné, obchodní podmínky jsou domluveny pro distribuci v Německu, Švýcarsku a Kanadě," řekl producent filmu Ondřej Trojan ČTK. Film, který měl premiéru v českých kinech minulý týden, byl v Torontu uveden třikrát. "Distribuce v USA skýtá několik možností a musíme je po skončení festivalu zvážit. Součástí kampaně Krásky v nesnázích bude listopadový AFI festival v Los Angeles, kam vyrazíme v reprezentativní delegaci i s Aňou Geislerovou," dodal Trojan, který předpokládá, že v té době už bude konkrétní distributor znám.

Potěšeni mohou být pořadatelé karlovarského filmového festivalu, protože letošní vítěz jejich Ceny za režii Joachim Trier vyhrál v Torontu Diesel Discovery Award pro objev roku. Překvapivě si letos vedl dobře také francouzský film. Snímek Můj nejlepší přítel (Mon meilleure ami) Patrice Leconta skončil druhý v hlasování diváků. Lidská a svěží komedie vypráví o člověku, který se zajímá jen o obchod se starožitnostmi a bohatství. Ovšem jen do doby, kdy se vsadí, že si sežene nejlepšího kámoše.

Zajímavý i estétský byl čerstvý snímek Druhá šance (Nouvelle chance) francouzské režisérky a autorky dramat citů a milostných trojúhelníků Anne Fontaineové. Pokračování filmové série, jejíž hlavní postavu hraje její bratr Jean-Chrétien SibertinBlanc, vypráví dva propletené příběhy o beznadějné lásce starší ženy k mladému muži. Inspirací k filmu byla korespondence markýzy de Deffand, slavné tragické milovnice z 18. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám