Hlavní obsah

Tipy dne Dmitrije Lyčeva

Novinky, Jiří Tlučhoř, Petr Pýcha, Alex Švamberk, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský spisovatel Dmitrij Lyčev, který žije v Praze, uvádí, co ho v poslední době zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou kniha bohemisty R. J. W. Ewanse Vznik habsburské monarchie, album skupiny Maraca a výstava Umění je abstrakce, která se z Prahy přemístila do Brna.

Článek

Tipy ruského novináře a spisovatele Dmitrije Lyčeva

Čtu: Přiznám se, že víc píšu, než čtu. Rád se vracím k ruským klasikům. Kupříkladu Gogolův Revizor je nesmrtelný a aktuální i v dnešní době. Rád bych doporučil toto dílo všem politikům a úředníkům. Líbí se mi taky humor Jaroslava Haška a ironie Juza Aleškovského. Mé básnické hitparádě vévodí Arthur Rimbaud. Často se vrácím k Bibli. V tomto nedokonalém světě je příšerně málo spravedlnosti, nacházím ji alespoň tam, i když otázka spravedlnosti v Bibli je diskutabilní.

Poslouchám: Pro mne jedničkou vždy bylo a bude Mozartovo Requiem. Spektrum mám rozsáhlé: od Mozarta, Bacha a Čajkovského, přes ABBu a Joea Dassina až po Marka Almonda, Björk a Radiohead. Z Čechů se vážím Daniela Landy. Jsem rozený bojovník a dokážu ocenit jeho "bojovné" texty.

Viděl jsem: Za poslední tři roky mě v kinech nezaujalo nic. Až na jednu výjimku, a tou je film Tanec v temnotách se zpěvačkou Björk v hlavní roli.

Surfuji: Nejčastěji pracovně používám portál www.google.com, který považuji za nejlepší ze všech vyhledávačů. Rozumí dobře česky a je hodně rychlý.

Umění je abstrakce

Originální pohled na vývoj experimentálních směrů v českém výtvarném umění od konce 50. let do začátku 70. let nabízí ve čtvrtek otevřená výstava Moravské galerie Umění je abstrakce - Česká vizuální kultura 60. let. V Pražákově paláci v Brně je vystavena více než stovka volných děl, 500 knih a 150 fotografií předních autorů. Expozice, která sleduje souvislosti mezi jednotlivými uměleckými obory,  je také svědectvím doby. Ukazuje, jak umělci, kterým bylo znemožňováno svobodně tvořit, hledali a nacházeli cesty, jak proniknout na veřejnost. Řada tvůrců na okraji oficiální výtvarné scény hledala útočiště ve výtvarné fotografii a v knižní kultuře, konkrétně tvořili knižní obálky. V pátek od 11 hodin bude Zdenek Primus v expozici přednášet.

Brno, Pražákův palác

R. J. W. Ewans: Vznik habsburské monarchie 1550-1700

Po mimořádném životopisu Rudolfa II. se nám v českém překladu dostává do rukou další historická práce předního světového bohemisty profesora R. J. W. Ewanse. Ve svém opět faktograficky hutném díle upřel tentokrát svou pozornost na habsburskou monarchii v čase přechodu od renesance k baroku.

Ewans provádí průřez dobou a místem ve třech rozsáhlých kapitolách. V první se věnuje obecné charakteristice atmosféry a historických událostí ve střední Evropě, přičemž východiskem mu je vlna protireformačních snah. Ve druhé se podrobně věnuje jednotlivým zemím, Rakousku, Čechám a Uhersku a všímá si společenských rozdílů a jejich vztahů k habsburské moci. Závěrečnou část pak Ewans zasvěcuje duchovnímu světu, rozboru dobového katolictví, ale současně i široce rozšířenému okultismu.

přeložila Lenka Kolářová, Argo, 595 stran

Maraca: Longe

Maraca bývá řazena k world music. Už proto, že Gabriela Plíšková zpívá portugalsky. I muzikanti se však nechávají inspirovat etnickou hudbou. V aranžmá občas zazní didgeridoo nebo oud. V písních se objevují ohlasy španělských a portugalských motivů, Intervalo je dokonce ovlivněné populárními zběsilými balkánskými dechovkami.

Nejpřesnější by však bylo skupinu označit za představitele fusion music. Zejména trumpetista František Slavík, ale také saxofonista a flétnista Radek Bednařík hrají vysloveně jazzově. Vliv jazzrocku je však patrný i v rytmickém doprovodu. Nechybí ani módní samply.

Indies, 46:02

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám