Hlavní obsah

Fandové oslaví v Praze 40 let Star Treku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmého září uběhlo čtyřicet let od chvíle, kdy se v televizi poprvé objevil seriál Star Trek. Žije dodnes a jeho fanoušci v Praze chystají velkolepé oslavy.

Článek

Setkání skalních trekkies (fanoušků Star Treku) se koná 23. září v Kulturním domě Ládví v Praze. Program začíná odpoledne a je naplánován až do pozdních večerních hodin. Kromě přednášek a projekcí k výročí Star Treku je možno zhlédnout i divadelní vystoupení a rozsáhlý galavečer s hereckými hosty, kteří propůjčili své hlasy startrekovským hrdinům v českém znění.

"Ve stejný den se také bude konat česká kino premiéra posledního Star Trek filmu s podtitulem Nemesis v blízkém multikině Ládví. Tento snímek se do české distribuce bohužel nedostal, přestože se jedná o kvalitní sci-fi příběh se všemi náležitostmi," uvádí fanda Star Treku David Vítek.

Čtyři dekády kultovního seriálu

Scénárista Startreku Gene Rodenberry projekt před 40 lety prosadil, i když se mu ze začátku smáli. Po původním Star Treku přišel Star Trek: The Next Generation (1987-1994), pak Deep Space Nine (1993-1999), Voyager (1995-2001) a Enterprise (2001-2005). Kromě seriálů se průběžně točily i celovečerní snímky.

Ze Star Treku se stala kultovní záležitost. V rámci americké pop kultury těžko najdete citovanější a parodovanější dílo než Star Trek (a Hvězdné války). Nejlepší narážky se najdou v Simpsonových (Obtloustlý fanda Star Treku? Vy ale musíte válet u žen!) nebo v seriálu Červený Trpaslík (Nech si ty startrekovský kecy takhle po ránu!).

Seriál je plný citových dramat, fantazie i filozofických otázek. Dobře známý je jeho protirasistický apel a naivita, se kterou prezentuje utopické vize míru a přátelství v celém vesmíru. Byl to také první seriál v Americe, který připustil líbání mezi postavami různých ras. Star Trek je v podstatě velmi romantický, což také mimochodem znamená, že ruší klišé "sci-fi je jen pro muže". Je to unikátní a s výjimkou několika dílů i dobře napsaná sci-fi pohádka. Pohádka pro děti, ale i pro dospělé, kteří ještě nestačili ztratit schopnost snít a promýšlet nemožné a nepravděpodobné.

Pro další info navštivte www.trekkies.cz, nebo www.czechtrek.cz.

Reklama

Související články

Jedenáctý Star Trek brzy spatří světlo světa

Fanoušci Star Treku se mohou radovat. Jedenáctý celovečerní Star Trek je na cestě a už má i režiséra. Je jím J. J. Abrams, autor velmi slavného seriálu Lost...

Výběr článků

Načítám