Hlavní obsah

Temná, absurdní Praha v Torontu

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V programu mezinárodního filmového festivalu v Torontu je letos kromě českého filmu Jana Hřebejka Kráska v nesnázích i jeden snímek z Dánska, odehrávající se v Praze, v němž hraje několik českých herců, například Bořivoj Navrátil.

Článek

Film Prag (Praha) natočil Ole Christian Madsen s českým produkčním zázemím v našem hlavním městě. Vypráví trýznivý příběh Christoffera, který přijíždí do Česka, aby převezl tělo mrtvého otce, jehož skoro nepoznal. Zahrál si ho Mads Mikkelsen, nový zloduch v připravované bondovce Casino Royal a nedávný Tristan z Krále Artuše (2004).

Christoffer nedovede odpustit tátovi jeho útěk od rodiny a jeho manželství s Majou (Stine Stengade), jež ho na cestě provází, se nezadržitelně rozpadá. Stísněnost příběhu o lidském osamění a zbabělosti, který spěje k hrdinově katastrofě, dokreslují kulisy "bizarní a temné" Prahy jako z nějakého surrealistického školního filmu. Lidé tu udržují nepochopitelné zvyky a chovají se nepřátelsky k cizincům, zatímco lékaři, číšníci, stejně jako právníci pocházejí z dobře známého Kafkova světa.

Praha se jeví trochu jako scéna z turistického voskového muzea komunismu, kde se všude kolem nacházejí sošky šedivých, kyselých "ksichtů", které stále unaveně opakují "život je těžký". Samozřejmě naši všednost může takhle Madsen vidět, nicméně jeho film postrádá rytmus a vyostřený příběh je nakonec spíše nepovedeně komický, když opomíjí reálie.

Nejenže ve filmu tvoří (nejspíše) mostecké panelové sídliště Chánov s rázovitými postavičkami Romů jakési jurodivé předměstí Prahy. Christofferův otec - jak vyjde najevo - byl homosexuál, který před třiceti lety utekl z vlasti a od rodiny do Československa, kde mohl klidněji žít a najít si milence (!). To bych chtěl vidět západního emigranta a gaye, který by v 70. letech našel štěstí na české chalupě u lesa kdesi na předměstí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám