Hlavní obsah

Pitt hraje v Maroku a Mozart v počítačové hře

Právo, Michal Procházka, Toronto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TORONTO

Většina z těch, kdo ve filmu něco na severoamerickém kontinentu znamená, se v těchto dnech nachází v Torontu na festivalu, který spojuje hvězdy a filmové umění.

Článek

Zdejší filmový festival, který se koná od 7. září, odstartovala Penelópe Cruz se slavnostním uvedením posledního Almodóvarova snímku Volver. Tato španělská herečka poutala pozornost celou dobu, alespoň tady ji srovnávají se Sofií Lorenovou. Na zahájení se objevilo množství nejrůznějších hvězd, fotografy lákal Tarantinův objev Samuel L. Jackson, čestné kolečko si po kině oběhl sprinter Donovan Bailey.

Torontský festival se vyznačuje tím, že představuje filmové umění a snaží se lákat hvězdy. Zde to funguje tak, že potom ony táhnou i filmový byznys a hlavouny z velkých studií. "Hvězdy jsou užitečné, hlavně když se pouští do dobrodružných projektů," uvádí jeden ze dvou festivalových ředitelů Noah Cowan.

Brad Pitt s Cate Blanchettovou v Mexiku

Za nejlepší víkendový příklad posloužil například Brad Pitt, který přijel uvést nový - světe div se -mexický snímek Babylon (Babel) Alejandra Gonzáleze Iňarrity. Tento režisér u nás známých filmů Amores Peros a 21 gramů natočil moderní verzi příběhu o globalizované zeměkouli jako Babylonské věži.

V rolích manželů na cestě do Maroka se objevil právě Brad Pitt s Cate Blanchettovou. V části věnované Mexiku si zase zahrál tajný sen většiny dívek z loňského karlovarského festivalu Gael García Bernal.

Do Toronta přivezl své herce s Emmou Thompsonovou v čele a ansámbl operní superstar také britský režisér Kenneth Branagh. Ten se pokusil adaptovat do filmu Mozartovu operu Kouzelná flétna. Libreto mu radikálně přepsal do angličtiny a moderní doby Stephan Fry, s nímž vytvořil symbolický válečný příběh s operetními, až naivně pohádkovými prvky.

Tamino je raněn v bitvě První světové války a vydává se s Papagenem zachránit Paminu z válečného zajetí. V malebných obrazech připomíná inscenovaná opera stejně tak počítačovou hru ("adventure"). Nakonec Tamino, vyzbrojen flétnou i láskou, pomůže ukončit šílený vojenský konflikt a získá ruku své vyvolené. Hudba je totiž nad všechny prachy i zlato světa.

Vlastní osudovou ženu - dokonce ohnivou, vášnivou, žárlivou i hádavou - získá také hrdina Dobrého roku (Good Year) Ridleyho Scotta. Max (Russel Crowe) je úspěšným a obávaným finančním makléřem, pro kterého by nikdo neuronil slzu, jak dovede každého kolem sebe oškubat.

Po smrti svého pěstouna a vinaře Henryho (Albert Finney) odjíždí na francouzský venkov, kde vzpomíná, jak se učil rozumět vínu i životu. Konverzační komedie ukazuje, jak je důležité načasování vtipu i jak se Scott drží ve formě. Spousta replik je inspirativních, až vám příště někdo bude lézt krkem, řekněte: "Pokud chceš někoho trápit, tak si raději pořiď pudla a zkus ho hodit z druhého patra z balkónu."

Reklama

Související témata:

Související články

Kráska v nesnázích a Praha v Torontu

Jeden z největších a nejprestižnějších festivalů na americkém kontinentě, Mezinárodní filmový festival Toronto, letos uvede i nový Hřebejkův snímek Kráska...

Výběr článků

Načítám