Hlavní obsah

Iron Maiden pokračují v tradici

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sklonku 80. let spoluiniciovala britská skupina Iron Maiden mánii, kterou novináři nazvali Nová vlny britského heavy metalu. Po punkové horečce to byl návrat k poctivému muzikantství, opatřeném navíc horkou agresívní slupkou a temnotou v náladách kompozic.

Článek

Iron Maiden se od té doby stali legendou, metalovým mainstreamem, který s každou svou deskou přináší připomenutí starých časů a současně nabízí pořádnou ochutnávku toho, jak lze ke stokrát přepracovanému přistupovat svěže.

S novou deskou trochu experimentovali. Nedali ji k mástrování, konečné zvukové úpravě, jež z dosavadní nahrávky dělá vyrovnaný celek. Posluchači mají tedy možnost slyšet nahrávku přesně tak, jak vznikla při studiové práci. A není to na škodu, trochu té zvukové "špíny" k heavy metalu odjakživa patří.

Ano, Iron Maiden i po téměř třiceti letech od metalového boomu prezentují jeho totální centrum. Když novinku A Matter Of Life And Death budete poslouchat, tisíckrát nabudete dojmu, že všechny ty písničky už přece museli nahrát na minulých deskách. Připomenou ledacos, nicméně coververze to nejsou.

Jde spíše o rozvinutí formule, kterou britská skupina vymyslela a nikdy ani ve snách neopustila. Tvrdý kytarový trojzápřah zahraje všechno, na co jenom pomyslí a někdy to skoro zní jako symfonie. Baskytarista Steve Harris ovládá svůj instrument jako další melodický nástroj a zpěvák Bruce Dickinson ve výškách neskonale naříká, protože to tak dělal vždycky a vytvořil tím model "Iron Maiden".

Charakteristické jsou poměrně dlouhé skladby a někdy snad až příliš vleklé instrumentální pasáže v nich. Jenomže naoplátku je tu rafinovaná melodičnost, osvobozující a uklidňující v tom, že i zgruntu agresívní hudba cosi takového dává.

Iron Maiden novinku nahráli ve studiích Sarm West v Londýně. Jejím producentem byl Kevin Shirley, jenž už dohlížel na dvě předešlá alba "železné panny". Stejně jako pokaždé v minulosti, i tentokrát je vydání kolekce velkou událostí.

Iron Maiden: AMatter Of Life And Death EMI, 72:04

Reklama

Výběr článků

Načítám