Hlavní obsah

Závěr cyklistické sezóny patřil Jizerským horám

Novinky, Klára Borková

Za účasti rekorního počtu závodníků se v Jizerských horách konal již 15. ročník cyklistického maratonu Nova Author Cup.

Foto: Klára Borková

NOVA AUTHOR CUP hodinu před startem

Článek

Krásnější počasí si milovníci kol nemohli tento víkend objednat. V sobotu 9. října se do Josefova Dolu sjelo na 4000 závodníků, kteří si přišli mezi sebou změřit síly na patnáctém ročníku závodu na horských kolech Nova Author Cup 2010, který se již tradičně koná na závěr cyklistické sezóny.

To, že bude mít tento závod rekordní počet závodníků, bylo už zřejmé několik dní před závodem, kdy oficiální stránky cupu hlásaly, že zbývá posledních 200 míst. Kdo s přihláškou neotálel a zaregistroval se včas, měl veliké plus.

Od sobotního rána se do Josefova Dolu sjížděly masy závodníků a hodinu před startem už náměstí, kde byl start závodu, doslova praskalo ve švech. Závodníci se řadili do několikasetmetrového dlouhého hadu a byli rozděleni do šesti startovních vln.

V deset hodin zazněl z rukou poslance Přemysla Sobotky a redaktorky Pavlíny Dankové výstřel a první vlna závodníků odstartovala. Další skupinky byly na trať pouštěny ve tří minutových intervalech. Poslední vlna se ale musela na stratu zdržet o něco déle, protože v předchozí skupince došlo při startu k ošklivému zranění a ke zraněnému byla přivolaná záchranná služba.

Závodní trasa měla převýšení 1546 m a byla dlouhá přes 60 km. Vedla například kolem vodní nádrže Josefův Důl či Bedřichov, závodníci projížděli Kristiánovou cestou, Kasárenskou, Štolpišskou silnicí. Na trati nechybělo zrádné stoupání a některé adrenalinové sjezdy, kde při nedostatku opatrnosti došlo i k několika úrazům.

Jako první do cíle dojel v čase 1 hodina 49 minut 54 vteřin Tomáš Vokrouhlík, druhý skončil Kristián Hynek a třetí Robert Novotný, kteří dojeli zhruha dvě minuty za vítězem. Z žen se nejlepe umístila Pavlína Šulcová, která dojela v čase 2 hodiny 12 minut a 54 vteřin. Druhá skončila Barbora Manďáková a třetí Pavlína Černá.

Reklama

Výběr článků

Načítám