Hlavní obsah

Premiéry - Kráska v nesnázích i Iné svety

Tento týden mají premiéru čtyři filmy, dlouho očekávaná Kráska v nesnázích Jana Hřebejka, francouzské drama Pravidelní milenci, slovenský dokument o Šaroši Iné svety a ještě jeden dokument (také slovenský) Pururambo o domorodcích z Nové Guinee.

Článek

Kráska v nesnázích

Stejnojmenná báseň Roberta Gravese inspirovala Jana Hřebejka a Petra Jarchovského k vytvoření milostného příběhu mladé ženy řešící dilema lásky ke dvěma mužům.

Marcela je atraktivní třicátnice, manželka a matka dvou dětí. Manžel Jarda  má autodílnu, kde předělává kradená auta. Rodina je po povodních ve finanční i osobní krizi. Pohromadě ji drží už jen sexuální závislost manželů a zarputilá snaha poněkud vyšinuté Marceliny tchyně. Jednoho dne Marcele dojde trpělivost a i s dětmi odejde k matce. Zde jsou ale vystaveni psychickému teroru otčíma Richarda.

Když je Marcela úplně na dně, seznámí se s mnohem starším mužem, kterému Jardův gang ukradl auto. Evžen je bohatý a navíc noblesní a kultivovaný. Žije v Toskánsku a v Čechách mu patří zrestituovaná vila. Osudem zkoušené krásce se tak otevírá vidina lepšího života po jeho boku. Odolá Marcela rodinným závislostem a sexuální touze poutající ji ke svému "napravenému" manželovi?

Kráska v nesnázích, Česká republika 2006, 110 min., české znění, režie: Jan Hřebejk, hrají: Aňa Geislerová, Jana Brejchová, Emília Vášáryová, Josef Abrhám, Roman Luknár, Jiří Schmitzer, Jan Hrušínský, Jiří Macháček, Andrei Toader, Nikolay Penev...

Pravidelní milenci

Francouzské drama se odehrává v Paříži roku 1968 během studentských rebelií. Černobílá statická kamera se takřka tři hodiny zblízka dívá na skupinku mladíků a dívek. Její pohled nic nerozptyluje, neboť drtivá většina scén se odehrává v interiérech několika bytů, jejichž zdi jako by symbolizovaly izolovanost hrdinů a jejich uvězněnost v dogmatických politických tezích.

Na pařížských ulicích rostou barikády a všichni, které sledujeme, se účastní šarvátek s policií, protože jsou nespokojeni se svými životy a věří v osvobodivou sílu revoluce. Srovnávají Ježíše a Maa, přemýšlejí, jak "vnutit dělníkům revoluci proti jejich vůli", kouří opium a učí se vyznávat volnou lásku. Nejhůř to jde Françoisovi, dvacetiletému básníkovi, jenž se právě zamiloval do sochařky Lilie, která mu dává najevo, že ani silná náklonnost jí nezabrání ve vztazích s jinými muži...

Les Amants réguliers, Francie 2005, 178 min., české titulky, režie: Philippe Garrel, hrají: Louis Garrel, Clotilde Hesmeová, Julien Lucas, Eric Rulliat, Nicolas Bridet...

Iné svety

Slovenský dokument se snaží zmapovat východoslovenský region Šariš, který leží na hranici mezi západní a východní Evropou, mezi racionálním individualismem Západu a expresivní emocionalitou Východu. Teritorium pod Východními Karpaty se historicky vyvinulo z různorodého národnostního a náboženského mixu, který z něj vytvořil jeden z "malých Babylonů" tohoto světa.

Dokument Marka Škopa sleduje takzvané globalizační procesy a jejich efekt na individuální příběhy a životy obyvatel Šariše. Film zobrazuje šest rozličných jedinců, kteří reprezentují své komunity - zástupce Šarišanů, Rusínů, Romů či Židů. Režisér zkoumá různé podoby konce jedinečnosti společenstev v jejich tradiční rozmanitosti a zároveň hledá krásu autentického, zajímavého a originálního jednotlivce.

Iné svety, Slovensko 2006, 78 min., slovenské znění, režie: Marko Škop, hrají: Ján Lazorík, Fedor Vico, Katarína Hrehorčáková, Ignác Červeňák, Stano Čorej, Tóno Triščík...   

Pururambo

Pururambo je dokumentárním zpracováním fascinující cesty za domorodým kmenem, žijícím na Nové Guineji. Setkání s dosud neznámými Kombaii bylo vyvrcholením strastiplné cesty tropickým pralesem. Snímek působivě zachycuje dramatické okamžiky, přírodní krásy exotické krajiny i život domorodců uprostřed džungle.

Nová Guinea je největší tropický ostrov světa. Pod neproniknutelným zeleným závojem pralesa se i v době satelitů ukrývá zem tajemství, pověr a neobjevených záhad. V labyrintu nepřívětivých močálů žijí lidé vysoko na stromech v primitivních podmínkách tak, jako v době kamenné. Tito lidé ještě nepotkali bílého člověka, dokonce ani nepřišli do styku s výdobytky naší civilizace. Vstup na jejich území je nebezpečným dobrodružstvím. Jsou to místa, o kterých se mluví potichu. Tam podle misionářů žijí kanibalové...

Pururambo, Slovensko 2005, 53 min., české titulky, režie: Pavol Barabáš

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám