Hlavní obsah

Nepřehlédněme kapelu Billy Talent

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Billy Talent není on, ale ona. Čtyřčlenná parta z kanadského Toronta, kterou mají rádi mládenci ze skupiny Clou, což je - soudě podle hudební spřízněnosti - vcelku přirozené.

Článek

Skupina vznikla tak, že se ve třiadevadesátém roce sešli muzikanti, kteří milují punk rock. Inspirovali se formacemi The Clash, Rage Against The Machine nebo Janne's Addiction a pojmenovali se pro začátek Pezz. Smotali uvedené vlivy dohromady a vytvořili si zvuk, který z punkrockových základů otevřeně koketuje s emocorem, stylem, jenž je momentálně v kurzu.

Na svém druhém albu, nazvaném prostě II, jsou v porovnání s tři roky starým debutem, jenž byl v Kanadě třikrát platinový, osobnější a emocionálnější. V podstatě jde o smělý rock'n'roll tak, jak jej lze chápat v dnešní době.

Jejich hlavní zbraní je sympaticky nakřápnutý hlas zpěváka Bena Kowalewicze. Výtečný je především ve vysokých polohách, je v nich velmi jistý, přitom nesmírně energický, s obrovským tahem. Kapela si navíc dokázala napsat písně, které svou melodií přímo odzbrojují. Úvodní Devil In A Midnight Mass aspiruje na hit léta, alespoň na vlnách alternativních a rockových rozhlasových stanic.

Připomínají zlatou éru Offspring nebo Sum 41. V sousedních německy mluvících zemích už jejich kouzlu propadli, u nás je to snad ještě čeká. Byla by škoda tuhle partu přehlédnout.

Billy Talent: II

Warner Music, 47:06

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám