Hlavní obsah

Ceny pro Eminema a Sheryl Crow

Novinky, Jaroslav Špulák

Polovina ledna se v Americe a Velké Británii nesla ve znamení vyhlašování dalších cen a udílení nominací ve výročních hudebních anketách. Ceny a nominace opět sbírali Eminem, Nelly, Sheryl Crow, Creed, Avril Lavigne, Norah Jonesová a Coldplay.

Článek

American Music Awards

Americká televizní stanice ABC přenášela z Los Angeles vyhlášení 30. ročníku American Music Awards, druhé nejprestižnější akce tohoto typu ve Spojených státech.

Nominace v jednotlivých kategoriích byly uděleny na základě komerční úspěšnosti interpretů a o jejich pořadí nakonec rozhodlo dvacet tisíc náhodně vybraných posluchačů, kteří hlasovali ve finále ankety. Za peprného moderování večera potřeštěnou rodinkou Osbournových, známou za oceánem z úspěšného seriálu hudební stanice MTV The Osbournes, si nejvíce mnul ruce rapper Eminem, jenž se stal nejlepším poprockovým a hip-hopovým zpěvákem a nahrál nejlepší desku The Eminem Show. Ve stejných kategoriích na sebe čtyřmi nominacemi upozornil další rapper Nelly, ovšem nakonec získal pouze cenu nejlepší internetový umělec.

Zpěvačkou roku se v hlavní poprockové kategorii stala Sheryl Crow, kapelou Creed, objevem rhythmandbluesová zpěvačka Ashanti. Nejlepší alternativní skupinou se stali postgrungeoví Creed a cenu za zásluhy získala country skupina Alabama.

Brit Awards

V Londýně vyhlásili nominace na letošní ostrovní obdobu amerických Grammy, Brit Awards. O pozici nejlepšího anglického zpěváka se poperou Badly Drawn Boy, Craig David, David Gray, The Streets a Robbie Williams, o post zpěvačky Sophie Ellis Bextor, Ms. Dynamite, Beverley Knight, Alison Moyet a Beth Orton. O nejlepší skupině se rozhodne mezi kvintetem Blue, Coldplay, Doves, Sugababes a Oasis.

V mezinárodních kategoriích získali dvě nominace Red Hot Chili Peppers, kanadští Nickelback, Eminem, skupina White Stripes a zpěvačky Avril Lavigne, Alicia Keys a Norah Jonesová.

Výsledky budou vyhlášeny v Londýně 20. února.

Reklama

Související témata:

Související články

Springsteen kontra rappeři

Nominace na americké hudební ceny Grammy, které byly v úterý zveřejněny v New Yorku, naznačily, jaká jména by mohla dominovat 45. ročníku ankety, jejíž...

3 Doors Down usilují o cenu Grammy

Ve dvou kategoriích Nejlepší podání rocku a Nejlepší rocková skladba, usiluje o zisk prestižního ocenění Grammy skladba When I"m Gone americké čtveřice 3 Doors...

Výběr článků

Načítám