Hlavní obsah

Micku Jaggerovi jsme věnovali saxofon

Právo, jaš

Zpěvák skupiny Brainstorm Renärs Kaupers si před pražským koncertem povídal s Právem o repertoáru, Rolling Stones či politicky angažovaných muzikantech.

Článek

Jaké skladby budete hrát v Praze?

Nebudou to jen skladby z nové desky Four Shores, i když ji tam vlastně jedeme propagovat. Bude to best of Brainstorm.

Jak vzpomínáte na koncerty s Rolling Stones nebo R. E. M., které jste v minulosti odehráli v Praze?

Vzpomínám na ně často a rád, zejména na koncert v roce 2003 s Rolling Stones. Byl to krásný den, nejhezčí den toho roku. Přijeli jsme s rodinami, diváci byli výteční, koncert se povedl. Potkali jsme se i s Rolling Stones. Micku Jaggerovi, který zrovna slavil narozeniny, jsme věnovali saxofon. Nevím, jestli to byl přímo litevský výrobek, ale koupili jsme ho v Litvě. Byl to muzejní kousek. Potom už jsme se nikdy s Rolling Stones nesetkali, hráli jsme s nimi pouze jednou, a to v Praze.

Ovlivnilo vás nějak loňské setkání s Michaelem Stipem z R. E. M.?

Bylo to spíše pracovní, hráli jsme společně deset koncertů. Na začátku turné nás přišli pozdravit, pak jsme se setkávali spíš náhodou. Michael Stipe je člověk, který k umění přidává názor. Patří v tom ohledu do řady vedle Bona, Boba Geldofa a dalších. Má potřebu být společensky a politicky aktivní, což je obdivuhodné.

Máte takovou potřebu i vy?

Jsou samozřejmě věci, o kterých přemýšlím, ale zatím se mě to netýká. Tvrdí se však "nikdy neříkej nikdy". Nemohu říct, že bych byl politicky aktivní, ale musím říct, že zde platí slovo "zatím". Nevím, co se stane v nejbližších letech.

Před dvěma roky zemřel při autonehodě váš baskytarista Gundars Mausevics. Co to se skupinou udělalo?

Bylo to velice smutné období. Tři měsíce jsme nevěděli, co máme dělat, netušili jsme, jestli pokračovat, nebo skončit. Pak jsme hráli nějaký koncert, který byl velmi pozitivní. Když skončil, v šatně jsme se na sebe podívali a řekli si, že by Gundars jistě chtěl, abychom pokračovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám