Hlavní obsah

Trosečníci bojují o život, Nova o mladé diváky

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ohromujících 10 miliónů dolarů vydaných za pilotní díl amerického seriálu Ztraceni (Lost), který v neděli 3. září odvysílala Nova, nemohou čeští tvůrci televizních seriálů ani pomyslet. Možnosti zámořských kolegů je ale až tolik trápit nemusí, protože kvůli luxusně vypravenému zahraničnímu zboží ještě nemusí diváci zanevřít na skromnější domácí produkci.

Článek

U seriálu Ztraceni je může zlákat exotické prostředí, akční scény a atraktivní zpracování, které odpovídá spíš standardu filmové než televizní produkce, ale přesto není jisté, že nákladný americký titul loni ověnčený šesti cenami Emmy zopakuje své úspěšné tažení světem i v Česku.

Nedávno tu totiž nenaplnil velké očekávání jiný americký hit - přelomový seriál 24 hodin, oceněný Zlatým glóbem a letos i Emmy, který vyprávěl fiktivní příběh v reálném čase. Problémy tajného agenta (Kiefer Sutherland) lákaly české diváky bez ohledu na moderní formu asi tolik jako zaprášené trable Jakuba Skláře, a tak ho stanice musela obratem popostrčit blíž k půlnoci.

S námětem nového seriálového kultu Ztraceni se narozdíl od americkým patriotismem šmrncnuté "čtyřiadvacítky" může teoreticky ztotožnit každý, kdo někdy už nastoupil do letadla a turbulence nepovažuje za příjemné ozvláštnění letu - skupina lidí cestujících ze Sydney do Los Angeles bojuje po letecké katastrofě o přežití na tropickém ostrově uprostřed oceánu.

Schematičtí trosečníci za hranicemi reality

Hned první minuty pilotního dílu předvedly na televizní produkci nadprůměrné řemeslo, jenže i ty nejšikovněji vystavěné a efektně natočené scény se zatím skládaly jen do průhledných schémat, jaká by použil kterýkoli žánrově blízký film či seriál.

Divák, který se rozhodl přistoupit na hru a bez reptání přijal fakt, že pád z výšky dvanácti kilometrů přežije v letadle rozlomeném na tři části 48 cestujících, mezi nimi dítě, těhotná žena, pes a - jaké štěstí - i tolik potřebný lékař, za svou počáteční vstřícnost hned zaplatil méně stravitelným soustem: charismatický neurochirurg s tváří manekýna hbitě zachrání několik životů, vzápětí vyloví z nedotčeného kufru na pláži jakési domácí šití a nechá si v ústraní seštupovat od křehké dívky krvácející brázdu v zádech.

Na opětovné získání divákovy důvěry má od této chvíle sice úvodní díl pořád ještě skoro dvě hodiny, ale i když přivede na scénu další postavy a rozehraje drama charakterů, vyšívání za keřem bohužel nezůstane jediným kouskem řídké chuti.

Část diváků, která pouze chtěla vidět, co právě hýbe světem, nejspíš brzy opustí zvědavost na to, jaká záhadná bytost usiluje o život trosečníků i co se z té rozhádané party, v jejímž čele se nenápadně ocitne narkoman, podvodník i vražedkyně, vlastně vyklube. Následujících 24 dílů se má však rafinovaně splétat z mnoha linií zauzlených náhlými zvraty a protkávaných tajemnými číselnými symboly, a tak mají ti, co u obrazovky zůstanou, přece jen naději, že tvůrci připravili i zajímavější situace než očekávané hádky o vysílačku, žárlivé scény a úprk před vraždícím monstrem.

Nova nasadila novinku vzápětí po soutěži Česko hledá SuperStar, a tak mladší divák u seriálu nějaký čas určitě zůstane, zvlášť když v partě herců pozná mimo jiné i tvář Dominica Monaghana, alias Smíška z Pána prstenů anebo ukecaného černého pilota Linka z Matrixu. Ten starší ale nejspíš zkusí raději v pondělí večer na Primě jiný seriál z produkce americké televizní sítě ABC. Cenami Emmy rovněž ověnčené Zoufalé manželky slibují místo napětí humor. Z kuchyně i ze záhrobí.

Anketa

Jaký byl pilotní díl seriálu Ztraceni?
Vynikající
51,3 %
Nadprůměrný
15,5 %
Průměrný
14,5 %
Podprůměrný
2,8 %
Slabý
15,9 %
Celkem hlasovalo 1741 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám