Hlavní obsah

Sarandonová zahájí Vary, přijede i Strick

Novinky, Věra Míšková
PRAHA/KARLOVY VARY

Americká herečka Susan Sarandonová, laureátka Oscara za roli jeptišky ve filmu Mrtvý muž přichází, bude hlavní hvězdou zahájení 38. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary 2003.

Článek

Převezme Cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii a uvede film Půlnoční míle. S Dustinem Hoffmanem v něm vytvořila dvojici, která se po smrti dcery upne na jejího přítele.

Šestapadesátiletá Susan Sarandonová získala během své dlouholeté kariéry popularitu u diváků i řadu ocenění. K jejím nejznámějším filmů patří například Čarodějky z Eastwicku, Thelma a Louisa, Nebezpečný klient.

Sarandonová je známá i svými politickými postoji a aktivitami v záležitostech ekologie i sociálních problémů. Spolu s Dustinem Hoffmanem patřila k nejostřejším kritikům amerického zásahu v Iráku.

Mezi dalšími hosty je Končalovskij, Strick, Gitai i Kim Ki-duk

Mezi dalšími zatím zveřejněnými hosty karlovarského festivalu je například režisér Andrej Končalovskij, který tu představí svůj film Dom durakov, oceněný na festivalu v Benátkách. Do Varů ho doprovodí herečka tohoto filmu Julie Vysocká.

Na 38. ročníku MFF Karlovy Vary by se měl objevit i svérázný americký filmař Joseph Strick, který tam oslaví osmdesátiny. Pod společným titulem Pocta Josephu Strickovi festival uvede jeho přepisy slavných děl Jamese Joyce Odysseus a Portrét umělce v jinošských letech. Přehlídku jeho snímků připravuje na červenec Česká televize.

Dorazit by měl také izraelský režisér Amos Gitai, který by měl osobně uvést svou golemovskou trilogii, a po roce by se měl vrátit na karlovarský festival slavný korejský režisér Kim Ki-duk, který po mimořádném úspěchu své retrospektivy přihlásil letos do soutěže nový film Pobřežní hlídka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám