Hlavní obsah

Nové knihy - John Irving, Robert B. Parker i Robert Liparulo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden vychází jedenáctý román Johna Irvinga Dokud tě nenajdu nebo třeba detektivní román Roberta B. Parkera Smrt v lavicích. A jelikož začíná houbařská sezóna, zařadili jsme do výběru i jeden zajímavý atlas hub.

Článek

John Irving: Dokud tě nenajdu

Podle své matky byl Jack Burns herec, dřív než se hercem stal, ovšem Jack si z dětství nejživěji pamatuje okamžiky, kdy cítil, že se musí chytit matky za ruku. Tehdy nic nehrál. Tak začíná jedenáctý román Johna Irvinga Dokud tě nenajdu - životní příběh herce Jacka Burnse.

Jeho matka je torontská tatérka, otec se nechává vášnivě rád tetovat. Když jsou chlapci čtyři roky, putují spolu po přístavech Severního moře a pokoušejí se vypátrat otce, který před nimi utíká. Jack začíná v Kanadě chodit do dívčí školy, kterou mohou navštěvovat i malí chlapci. Ocitá se tak v "moři dívek", kde se rychle rozvíjí jeho sexualita a o něco později se ve vztazích se staršími ženami utváří také jeho osobnost, výrazně determinovaná sexem. Na vysoké rozvíjí jednak svou tělesnou zdatnost v posilovnách, jednak hraje studentské divadlo; vyniká v ženských rolích. Zažívá strmou kariéru, slaví umělecké úspěchy, je bohatý a obletovaný krásnými ženami. Smrt matky změní jeho pohled na život.

Odeon, váz., 880, 349 Kč

Robert Liparulo: Jezdec přichází

Kniha Jezdec přichází připomíná román Dana Browna Da Vinci Code, žánrově se však více blíží kriminálnímu thrilleru. Zápletka Liparulova příběhu není o apokalypse, jak napovídá název, ale o jedincích, kteří si s ostatními umějí pohrávat takovým způsobem, že hrozbu apokalypsy účinně přivolávají.

Zvláštní agenti FBI, technička Alicia a psycholog Brady, vyšetřují sérii zločinů, které spojuje způsob zavraždění obětí - stětí sekerou. Alicia je odbornicí na nové technologie FBI, Brady se zabývá profily zločinců a ani jeden z nich obvykle nepřichází do styku se zločinci. Svou práci však dělají tak dobře, že pachateli vražd začnou být nepohodlní.

Talpress, 520 str., 299 Kč

Hans E. Laux: Jedlé houby a jejich jedovatí dvojníci

Mezi 5000 středoevropskými druhy je ale velmi mnoho dalších chutných jedlých hub. Jsou stále dosti časté - není škoda chodit kolem nich nevšímavě? Své však vyvolává strach ze záměny s jedovatými houbami.

Právě jedovaté druhy jsou totiž těm jedlým často neuvěřitelně podobné! Tato příručka vám pomůže v tom, jak je správně rozeznat a sbírat. Mezi 5000 středoevropskými druhy je ale velmi mnoho dalších chutných jedlých hub. Jsou stále dosti časté - není škoda chodit kolem nich nevšímavě? Své však vyvolává strach ze záměny s jedovatými houbami. Právě jedovaté druhy jsou totiž těm jedlým často neuvěřitelně podobné. Tato příručka vám pomůže v tom, jak je správně rozeznat a sbírat.

Víkend, 239 Kč

Leslie Dunton-Döwnerová, Alan Riding: Shakespeare a jeho svět

Přehledný ilustrovaný průvodce životem a dílem nejslavnějšího světového dramatika všech dob Obraz Shakespearova života a jeho doby: současníci, mecenáši, kritici, alžbětinské a jakubovské divadlo.

Výstižný rozbor všech devětatřiceti her zahrnuje i podrobné převyprávění zápletek a přehled nejvýznamnějších divadelních i filmových inscenací. Nechybí ani kapitola o Shakespearových sonetech a narativních básních.

Ikar, váz., 480 str., 690 Kč

Robert B. Parker: Smrt v lavicích

Další z řady Parkerových románů, který v lecčems připomíná skutečný a nedávno zfilmovaný případ střílení na střední škole v americkém městečku Columbine, fanoušky tohoto úspěšného detektivkáře určitě nezklame.

Dva sedmnáctiletí chlapci v lyžařských kuklách vešli do budovy dowlingské střední školy  a začali kolem sebe střílet devítimilimetrovými ručními zbraněmi. Pět studentů, proděkan a profesorka španělštiny byli zabiti. Než přijela dowlingská policie, byli zraněni další dva učitelé a šest žáků. Po dlouhém vyjednávání si jeden z chlapců stáhl lyžařskou kuklu a pyšně vyšel ven s rukama nad hlavou. Ten druhý zmizel.

Zatčený chlapec se jmenoval Wendell Grant. Po dvoudenních výsleších nakonec svého kamaráda, Jareda Clarka, prozradil. Ten nejprve svůj podíl na zločinu popřel, po několika dnech ve vězení se však přiznal. Krátce poté se v kanceláři soukromého detektiva Spensera objeví šaramantní starší dáma Lilly Ellsworthová, Jaredova babička. Nevěří na vnukovu vinu, a tak najme Spensera, aby jeho nevinu prokázal...

BBart, překlad Veronika Matysová, 232 str., váz., 199 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám