Hlavní obsah

Hrdina, aneb stvoření Číny

Novinky, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský historický velkofilm Hrdina tvůrce Zhang Yimoua, který právě vstoupil do českých kin, se vrací, na poměry českého diváka, opravdu daleko. Nejen za sedmero hor a řek, ale za více jak dva tisíce let, do kultury, kterou z našeho pohledu nelze popsat jinak, než jako exotickou.

Článek

Příběh Bezejmenného (Jet Li), který přináší k nohám výbojného a militantního panovníka Čchina zbraně jeho tří úhlavních nepřátel, Nebeského, Sněhové vločky a Zlomeného meče, můžeme, ale také nemusíme považovat za napínavou pohádku pro potěšení.

Čínské odlišnosti

Film sice prokazuje napakovanou kapsu producentů, účast mistrů a rádců v oblasti bojového umění a počítačových machrů na speciální efekty, ovšem nelze jej stavit na úroveň komerčních akčních dráždidel.

Třikrát po sobě a pokaždé jinak (trochu jako kdysi v Kurosawově Rašomonovi, 1950) retrospektivně vyprávěná legenda, jak Bezejmenný "porazil" tři úhlavní panovníkovi nepřátele, prozrazuje něco podstatného z čínské kultury a historie. Vždyť následně poté, podle legendy, vznikla spojením sedmi království velkolepá epocha čínského císařství.

Bezejmenný snad měl původně nenasytného vojevůdce a válečníka Čchina zabít. Tři bájní a dokonalí bojovníci (ve filmu "wire-fu", létající varianty kung-fu) vložili dobrovolně do rukou Bezejmenného své životy, v naději, že on se může dostat "za odměnu" do blízkosti panovníka a ztrestat jeho hříchy. Zabít jej a pomstít vlastní rodiny, které monarcha při svých dobyvačných válkách vyvraždil..

Zastavený čas

Příběh o touze po pomstě, o oběti a nakonec o prozření, že nenáviděný panovník musí žít, aby sjednotil zemi a dosáhl míru, nabízí několik dalších exotických postřehů. Kde jinde než v Číně, chtělo by se říct, může někdo umřít jako vrah a ještě ten samý den být pohřben jako hrdina - když se tak děje v zájmu obrovské říše...

A kde jinde by dovedli následujícími slovy charakterizovat dilema válkychtivého tyrana: "Nikdo nechápe mé úmysly, i mí dvořané ve mně vidí jen tyrana. Ale nakonec právě můj nepřítel dovede ocenit mé skutečné úmysly..."

Motivem filmu se stává jakoby "zastavený čas". Třikrát za sebou se vracíme do minulosti k vyprávění stejného příběhu, někdy se zastaví i padající dešťové kapky v letu. Možná je ve směsici barev, hrdinských slov a "udatných" skutků možné zachytit i cosi z odlišného myšlení a pojetí času lidí dálného východu...

Reklama

Související témata:

Související články

Čínský film Hrdina je pastvou pro oči

Především milovníci oscarového Tygra a draka si užijí na čínském filmu režiséra Zhang Yimoua Hrdina. Základem je stará čínská legenda, bojové scény v úchvatné...

Výběr článků

Načítám