Hlavní obsah

Do českých kin přichází film Ztracené město

Právo, Věra Míšková
PRAHA

Celých šestnáct let chystal herec Andy Garcia svůj režijní debut Ztracené město. Film, jímž se vyznal ze své velké lásky k rodné Kubě a vztahu k její historii, představil osobně letošnímu publiku karlovarského filmového festivalu. Nyní přichází film, jenž získal v těchto dnech nečekaně na aktuálnosti, do českých kin.

Článek

Garcia natočil Ztracené město podle povídky a scénáře spisovatele Guillerma Cabrera Infanteho, jenž stejně jako on žil v exilu, ale zemřel ještě před premiérou. Režisér (a představitel hlavní role, producent i autor hudby) sám opustil Kubu jako pětiletý chlapec, takže film je poctou vlastně vysněnému městu, jaké si stvořil z dětských vzpomínek a vyprávění druhých. Nicméně láska k němu, vztah k historii a kultuře jsou určujícími prvky.

Ztracené město vypráví příběh tří bratrů, jejichž životy odlišně, leč vesměs osudově poznamenaly události druhé poloviny padesátých let. Zatímco Garciův Fico Fellow se zoufale snaží hledět si jen rodinného luxusního nočního klubu a nenechat se vtáhnout do politických her, jeden bratr se zapojí do povstání proti diktátoru Batistovi, druhý se přidává k Fidelu Castrovi a Che Guevarovi. Politická vřava otřásá celou rodinou, na pódiu se stále ještě zpívá a tančí, ale časy se mění a už nikdy nic nebude stejné jako dřív.

Garciova potřeba vyjádřit se k politické historii země přináší jasný názor, nicméně přílišné zaujetí a velká osobní vyznání bývají obtížně přenosná. Ztracené město je hlavně díky neúměrné, téměř tříhodinové délce v důsledku paradoxně málo působivé - jako by emoce nemohly dost ven, divák o nich spíš ví, než aby je silně prožíval. Navíc právě snaha ukázat Havanu až příliš krásnou vyznívá nakonec odtažitě - krásná kulisa, nikoliv pulzující život.

Nádherná je ovšem hudba, kubánské rytmy, které znějí celým filmem nejen jako doprovod, ale zároveň jako silný významotvorný prvek, který mnohdy poví víc než příběh sám.

______________________________________________________

Ztracené město (USA 2005)

Režie: Andy Garcia, scénář: Guillermo Cabrera Infante, hrají: Andy Garcia, Inés Sastre, Tomas Milian, Nestor Carbonell, v menších rolích Bill Murray, Dustin Hoffman.

Reklama

Související témata:

Související články

Andy Garcia miluje doutníky a kubánský rum

Jedním z hostů 41. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se stal kubánsko-americký herec a režisér Andy Garcia (50), který zde představil svůj...

Výběr článků

Načítám