Hlavní obsah

S Adicts a Oi Polloi před pražskými koncerty

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pátek začíná v pražské Modré vopici dvoudenní punkový festival Lets get lazy at city rats punk rock weekend. Dvě kapely - angličtí The Adicts a skotští Oi Polloi - ještě před začátkem poskytly Novinkám rozhovor.

Článek

The Adicts ve čtvrtek odehráli vynikající koncert na piešťanském festivalu Hodokvas 2006. Jejich melodický punk obohacoval zvuk houslí a především vynikající až kabaretně laděná show. Nalíčený zpěvák K Monkey Warren postupně odkládal svůj večerní oděv, inspirovaný Kubrickovým filmem Mechanický pomeranč, a nakonec se vrátil a pódiu v hábitu karetního žolíka.

Zajímá vás fenomén násilí, když vystupuje v oblečení jako členové gangu z Mechanického pomeranče?

V tom panuje velké nechopení, my nejsme násilní, naše show je zábavná, z filmu jsme ukradli jen image.

Proč jste se inspirovali Kubrickovým snímkem?

Protože nám vadilo, že všichni punkeři byli oblečeni stejně, v černých kalhotách a tmavé bundě. Připadlo mi divné, že jsou všichni oblečení stejně, když hovořili o individualitě. A je tomu tak dodnes, když mají číra a kožené bundy. Chtěli jsem se odlišovat a právě ona image bíle oděných členů Alexova gangu z filmu představovala protiklad.

Oi Polloi věří v anarchii

Hlavní hvězdou pátečního večera jsou skotští anarchopunkoví Oi Polloi. za ně odpovídal Ruairidh MacAllan.

Vaše texty jsou politické. Chcete změnit svět a věříte, že je to možné?

Kdybychom nechtěli změnit tento svět, bylo by něco špatně. Podívejte se na stav této planety - je to oblast po katastrofě. Polovina světa v chudých zemích hladoví, zatímco bohatí hromadí své bohatství a jejich systém hnaný hamižností nás mění v bezduché otroky spotřeby.

Vidíte anarchii jako řešení?

Přirozeně, v historii se opakovaně vrací jako fungující alternativa - podívejte se na některá kmenová společenství nebo družstva ve Španělsku ve třicátých letech.

Spolupracujete při boji za životní prostředí s ekologickými aktivisty?

Ano, během let členové kapely spolupracovali se všemi skupinami zelených od Greepeace až po lokální organizace. Nejlepší zkušenosti máme se skupinami, jako jsou Přátelé skotské země, kteří protestují proti stavbě dálnic, a s Earth First. Také jsme se e účastnili bojů za práva zvířat. S naším bubeníkem Camem jsem potkal na akci proti lovům.

Reklama

Související témata:

Související články

Třicet let punku připomenou The Adicts

Od nástupu punku uplynulo letos 30 let. Po Buzzcoks se v Praze v srpnu objeví další anglická skupina, která stála u zrodu stylu - The Adicts. Soubor letos...

Iggy Pop do Piešťan přilákal tisíce diváků

Několik tisíc diváků přilákal do Piešťan ve čtvrtek už první den sedmého ročníku multižánrového festivalu Hodokvas 2006. Řada jich přijela i z Čech a Moravy....

Výběr článků

Načítám