Hlavní obsah

Nové knihy - Vladimír Jiránek, Frederick Forsyth i Janek Kroupa

Z nových knižních titulů vycházejících tento týden bychom vás rádi upozornili na novou knihu Vladimíra Jiránka Knížka pro blázny, soubor povídek Josefa Vondrušky z prostředí undergroundu Chlastej a modli se nebo špionážní román Fredericka Forsytha Boží pěst.

Článek

Vladimír Jiránek: Knížka pro blázny

Vladimír Jiránek je desítky let komentátorem věcí aktuálních i nadčasových, autorem a spoluautorem oblíbených animovaných filmů, ilustrátorem mnoha knih. Vydal dosud rovněž osm knih autorských. Některé z nich - tak jako tato kniha, v pořadí tedy devátá - svědčí kromě jiného o tom, že existují náměty, k nimž se Vladimír Jiránek znovu a znovu vrací. Patří mezi ně i Sigmund Freud a psychoanalýza - výběr kreseb na toto téma obsahuje Knížka pro blázny.

Paseka, váz., 125 str., 169 Kč

Frederick Forsyth: Boží pěst

Forsyth ve svém napínavém románu neobyčejně živě líčí svět vysoké politiky, mezinárodní špionáže i vojenského velení, ale hlavně se soustřeďuje na barvité osudy několika velmi rozdílných hrdinů, které zvláštním způsobem spojí kuvajtská krize.

Poté co v létě roku 1990 zaútočil Saddám Husajn na Kuvajt, začaly v Saúdské Arábii přípravy na největší bojovou akci od druhé světové války. Obrovské množství vojenské techniky, kterou západní mocnosti proti Husajnovi shromáždily, nepřipouštělo žádnou pochybnost o tom, jak blížící se konflikt dopadne. Západní tajné služby jsou přesto nadmíru zneklidněny - není totiž vyloučeno, že diktátorova nepochopitelná sebejistota pramení z toho, že Irák vyvinul jakousi neznámou zbraň hromadného ničení.

Pracovníci amerických a britských tajných služeb začnou zoufale hledat informátora. Když se dozvědí o existenci člověka ze Saddámova okolí, který již dříve vlastní režim zrazoval, vsadí všechno na tuto kartu - na tajemného muže, jemuž dají přezdívku Jericho...

Knižní klub, váz., 656 str., 249 Kč

Josef Vondruška: Chlastej a modli se

Tato kniha je rozsáhlý soubor pěti próz významného představitele českého undergroundu, básníka, textaře, hudebníka (ve skupinách Umělá hmota a Dom), prozaika a výtvarníka, kronikáře skupiny The Plastic People of the Universe, blízkého přítele Egona Bondyho.

Čtivé, dějové prózy Vyšehradští jezdci, Dino - bůh pekelného sexu, Triphenidyl a Rock'n'rollový miláček jsou jedinečnou kronikou dění českého hudebního undergroundu v 70. letech, závěrečná próza Nátrubek pak vede čtenáře spolu s autorem do jeho australského exilu v 80. letech.

Torst, 546 str., brož., 368 Kč

Kate Holdenová: Na vlastní kůži

Svůj příběh o návratu z pekla prostituce a drog vypráví Kate Holdenová, drobná hubená Australanka z Melbourne.

Původně zamýšlenou sbírku povídek z "bordelu" Kate nakonec přepracovala, aby ukázala, kam až ji dovedla závislost na droze. Její paměti nazvané Na vlastní kůži podávají upřímné a intenzivní svědectví, jak snadno může kdokoliv z nás, ale i vašich dětí, spadnout do pasti zvané závislost. V případě Kate Holdenové byla na vině především zvídavá povaha a nejasná budoucnost. Experiment se zvrtnul v silný návyk. Stravující potřeba ji dovedla až na ulici a do nevěstince. Přesto objevila novou lásku, pravidelně večeřela se svojí rodinou a snila o stěhování na venkov a zbavení se návyku.

Jota, váz., 288 str., 258 Kč 

Janek Kroupa: Zločin jako profese

Fenomén organizovaného zločinu u nás bohužel nabývá po roce 1989 na významu. Ti, kteří se tímto jevem zabývají, pak často poukazují na propojení zločineckých organizací a státních orgánů. Janek Kroupa, televizní reportér pořadu Na vlastní oči, ví o těchto strukturách mnoho. 

Daranus, váz.,  157 str., 199 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám