Hlavní obsah

Vorel začne točit Gympl

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Tomáš Vorel, který se ve svém posledním filmu Skřítek vrátil k žánru grotesky, jímž kdysi začínal, začne 21. srpna natáčet hořkou komedii Gympl. Jejími hrdiny jsou studenti, kteří po nocích malují grafitti.

Článek

Scénář Gymplu se zabývá především konfliktem mezi konformitou a naprostou svobodou, mezi školou odcizenou realitě a skutečnými touhami studentů.

"Diváci se dostanou ze zaběhlých školních pravidel do nočního reje, kde kluci žijí druhý život. Ignorování všech pravidel, studenti i učitelé v absurdních situacích, divoká kamera, strhující hudba. Unavené, stereotypní místo ožívá divokou atmosférou." Tak popisuje Vorel film, který bude točit v Praze a na jejích perifériích.

"Abychom nerušili na Gymnáziu Budějovická provoz, začínáme točit dva týdny před začátkem školního roku, tak snad tentokrát tanky nepřijedou," poznamenal Vorel k datu první klapky - 21. srpna. Právě ten den v roce 1968 totiž začala vojenská invaze do tehdejšího Československa. Scénář napsal Vorel s Tomášem Houškou, který si osobně funkci ředitele vyzkoušel, a s bývalým writerem Pavlem Noskem.

V hlavních chlapeckých rolích se objeví Jiří Mádl a Tomáš Vorel jr., který sám nedávno gymnázium dokončil a hrál už ve Skřítkovi. Oblíbená Vorlova herečka Eva Holubová ztvární roli ředitelky školy, třídního učitele bude hrát Tomáš Matonoha, režisér sám si zahraje školníka. Premiéra filmu je plánována na září 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám